Hlavní obsah

Odboráři zrušili čtvrteční stávku

Aktualizováno

Odborové organizace zrušily stávku, kterou chystaly na čtvrteční ráno. Plánovaly, že budou protestovat od 4:00 do 9:00. Protest se měl dotknout hlavně vlaků a MHD v některých městech.

Článek

"Stávka se ruší," řekl Právu předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek.

Prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas po středečním jednání řekl, že o zrušení stávky se rozhodlo na základě vstřícného postoje vlády a úterního hlasování ve Sněmovně.

Premiér Jan Fischer podle mluvčího Romana Proroka "vzal rozhodnutí na vědomí". "Je rád, že jeho úsilí nebylo zbytečné," řekl ČTK.

Odbory ve středu rovněž vyzvaly politiky k dokončení celého schvalovacího procesu k zákonu o DPH.

Poslanci v úterý udělali vstřícný krok a schválili novelu zákona, která ruší danění zaměstnaneckých benefitů v rámci novely zákona o DPH

Odboroví předáci chtějí nechat parlament dál jednat. O zákonu bude nyní jednat Senát. Pravděpodobně ho vrátí. Má v něm většinu ODS a TOP 09, které byly proti zákonu.

Foto: Volfík René, ČTK

Zástupci odborových svazů v dopravě oznámili, že čtvrteční stávku odvolávají. Na snímku předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík (uprostřed), druhý zleva prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas.

Pokud by ho horní komora schválila, dostane ho k podpisu prezident Václav Klaus. Ten v úterý řekl, že zákon nepodepíše.

"Jsme schopni tu stávku opět zorganizovat velmi rychle," řekl Hlas. Termín případného protestu ale odbory nestanovily.

Kraje očekávaly komplikace

Města a kraje se připravovaly na ranní komplikace. Například v jižních Čechách nasmlouvaly autobusy, které měly vyjet místo vlaků.

Se stávkou počítaly odbory MHD v Ostravě, Opavě i Ústí nad Labem. Kromě vlaků a MHD v těchto městech se protest neměl výrazněji dotknout žádné oblasti. Ať už dopravní - autobusy plánovaly vyjet normálně - nebo zeměpisné.

Je to i naše zásluha, chlubí se lidovci

K podílu na odvrácení stávky se krátce po rozhodnutí odborářů přihlásila KDU-ČSL. "Nyní se opět prokázalo, že středová politika KDU-ČSL je na české politické scéně nezastupitelná. Vždy se totiž snaží nalézt řešení a neslouží pouze pravicové nebo levicové ideologii,“ konstatovala místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová.

Lidovci v úterý slíbili podporu návrhu i pro případ, že by jej Senátoři vrátili do Sněmovny. Podmínili ji však zrušením stávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám