Hlavní obsah

Soud pozastavil dohodu s BAE o uzavření šetření údajné korupce

Londýn

Londýnský vrchní soud v pondělí pozastavil mimosoudní dohodu britského protikorupčního úřadu SFO se zbrojním koncernem BAE Systems, která uzavírá vyšetřování údajné korupce týkající se i České republiky. Soud oznámil, že do 20. března rozhodne, zda celou dohodu přezkoumá.

Článek

Organizace Corner House a Kampaň proti obchodu se zbraněmi (CAAT) v pátek požádaly o přezkoumání mimosoudní dohody SFO s BAE Systems, která ukončila vyšetřování údajné korupce týkající se i dodávek letounů Gripen do ČR. Organizace také chtějí, aby soud přezkoumal rozhodnutí SFO zrušit obvinění rakouského prostředníka BAE Alfonse Mensdorffa-Pouillyho.

Vrchní soud v pondělí jejich žádosti vyhověl a dohodu zablokoval do doby, než rozhodne o tom, zda je dostatek důvodů pro přezkoumání celé záležitosti. Soud oznámil, že rozhodnutí padne do 20. března. Do té doby SFO nesmí podnikat v záležitosti žádné kroky.

Začátkem února se SFO a americké ministerstvo spravedlnosti dohodly s BAE na mimosoudním urovnání, v jehož rámci koncern zaplatí pokutu - 30 milionů liber v Británii a 400 milionů dolarů v USA (celkem asi 8,65 miliardy korun). V Británii se dohoda týkala účetních nesrovnalostí v obchodu s Tanzanií, v USA nepravdivých výroků o dodávkách do Saúdské Arábie, ČR a Maďarska. V pondělí se naplnila americká část dohody.

Corner House a CAAT ale nejsou spokojeny s tím, že v Británii "dohoda ani zdaleka neodráží závažnost obvinění z korupce proti BAE a omezila se na drobné účetnické přestupky v jedné zemi". Vadí jim také, že SFO pominul údajnou korupci při zbrojních dodávkách do České republiky, Jižní Afriky a Rumunska.

Obě organizace nechaly již v roce 2007 přezkoumat rozhodnutí SFO zrušit vyšetřování podezřelých zbrojních dodávek BAE do Saúdské Arábie. Vrchní soud pak v dubnu 2008 skutečně došel k závěru, že SFO podlehl "očividným hrozbám" po zásahu vlády, a uvedl, že rozhodnutí zrušit vyšetřování bylo protiprávní. SFO se odvolal a Sněmovna lordů jako tehdejší nejvyšší soud verdikt vrchního soudu zrušila. Podle sněmovny SFO jednal v zájmu národní bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Zbrojovka BAE Systems dostala gigantickou pokutu

Zbrojovka BAE Systems musí zaplatit pokutu 280 miliónů liber za svůj způsob jednání v Saúdské Arábii a v Tanzanii, uvedla v pátek BBC. Firma se přiznala, že...

Výběr článků

Načítám