Hlavní obsah

Chile v šoku, rabování na jihu pokračuje

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Chile zažívá šok, zemětřesením zničené město Concepción se změnilo v bitevní pole mezi rabujícími a nasazenými vojáky. Noční zákaz vycházení byl rozšířen na další dvě města. Chile se rozdělilo na dvě oblasti, zatímco v okolí hlavního města a na sever od něj se život vrátil k normálu, jih se zmítá v chaosu. V pondělí rabující vypálili supermarket.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rabující podpálili supermarket v ConcepciónuVideo: Reuters

 
Článek

V Santiagu se podařilo během dvou dnů obnovit dodávky elektrického proudu a vody a zprovoznit mobilní sítě, i když po zemětřesní bylo v hlavním městě a jeho okolí bez elektřiny 1,5 miliónu osob.  Americký velvyslanec Paul Simmos dodává, že devadesát procent obchodů už má otevřeno.

Rabující zapálili supermarket

Tři dny po zemětřesení však jihem zmítá chaos. Tisíce lidí v nejpostiženějších městech Concepción a Maule se uchylují k rabování. Jsou bez vody, jídla, elektřiny i plynu. V Maule, na které připadá 544 obětí z dosud známých 723, nefunguje ani kanalizace a neteče voda, protože několik vodárenských věží se převrátilo.

V Concepciónu byly v pondělí vyrabovány zbylé obchody a supermarket Polar byl navzdory nasazení vojáků zapálen. Stavba se pak zřítila, informuje BBC. Podle mluvčího supermarketu je to jasná ukázka chaotické situace v městě. Vyrabována byla i policejní stanice.

Obyvatelé v méně zničených čtvrtích Concepciónu začali v ulicích hlídkovat a stavět barikády, aby bandy rabujících nevnikly do míst, kde bydlí. Ve městě pořád nejde proud a ulice jsou temné. Jedna z obyvatelek Jacquelina Van Rosselbergeová řekla CNN: „Nechceme strávit další noc ve tmě a strachu, už nemáme hlad,  ale jsme tak vyděšení.“

Prezidentka Michelle Bacheletová uvedla, že rabování je zločin, který nebude akceptován, a zmínila, že je připravena do provincií Maule a Bio Bio vyslat další vojáky.

Chilané v šoku

Tíživou situaci popsal pro New York Times i přední spisovatel Alberto Fuguet, který nejlépe vystihl psychologický dopad zničujícího zemětřesení: „Po dvě desetiletí jsme se v této odlehlé zemi cítili jako součást světa. Dvě nebo tři hodiny v sobotu ráno se všichni Chilané cítili osamělí. Cítili jsme se, jako by nastal konec světa. Svým způsobem to byla pravda. I teď, zejména v místech jako je tsunami zničené Constitución, jsou všechny naše výhody v ohrožení. Nyní živě - v televizi s vysokým rozlišením - slyšíme věci, které nám připomínají temné dny generála Pinocheta: nezvěstný, zákaz vycházení nebo stav nouze. Situace je příliš vážná, aby se dala zvládnou bez armády."

Reklama

Související témata:

Související články

Zemětřesení v Chile má již 708 obětí

Počet obětí sobotního zemětřesení v Chile se vyšplhal již na 708, oznámila v neděli chilská prezidentka Michelle Bacheletová. Chilská televize předtím uvedla,...

Výběr článků

Načítám