Hlavní obsah

Kopecký: Přijel za mnou Paroubek osobně, a to mě zlomilo

Právo, Rudolf Prchal

Exposlanec sociální demokracie a starosta Podsedic na Lovosicku Robert Kopecký odešel nejprve do strany Miloše Zemana Strana práv občanů. Nyní ale změnil názor a vrátil se do ČSSD.

Foto: Archiv, Právo

Robert Kopecký

Článek

Máte za sebou měsíce naplněné politickými přemety. Nejdříve jste odešel z Paroubkovy ČSSD.

Tady nešlo o nějaký střet s předsedou Jiřím Paroubkem nebo krajským předsedou Petrem Bendou. Ze sociální demokracie jsem odešel kvůli nečistým a nefér hrám kolem mé osoby v litoměřické organizaci, kde jsem měl převzít roli okresního volebního lídra do Sněmovny, v čemž mi bylo zabráněno. Chtěl jsem využít svých zkušeností z osmnáctileté práce v sociální demokracii, ve funkci poslance či dvacetileté práce starosty Podsedic. Někteří lidé z litoměřické organizace ale byli proti.

Tak jste odešel do Strany práv občanů Miloše Zemana, o kterém jste mluvil jako o svém příteli.

Miloše Zemana si vážím, mám ho určitým způsobem rád. Jenomže on SPO neřídí. Straně vládnou olejáři, tuneláři a velrybáři, kormidlují ji Melčák a Šlouf. Domníval jsem se, že sociální demokracie i SPO budou stranami levicovými a navážou přátelský vztah.

Jenomže Strana práv občanů je uskupením lidí nechvalné pověsti pracujících na projektu, jehož cílem je poškodit ČSSD a umožnit ODS vrátit se zpět k moci. Přesto ale nevěřím, že se Zemanova strana vůbec dostane do Sněmovny, nemá totiž co nabídnout. Navíc nejsem sám. Z 32 organizací SPO v regionu se jich po mém odchodu už zrušilo dvanáct.

Nedávno jste Právu řekl, že pokud se vám nebude ve SPO líbit, ohlásíte konec v politice. To se ale nestalo.

Dnes si myslím, že odchod z politiky by byl předčasný. Opuštění řad ČSSD a vstup do SPO byla chyba, za kterou jsem zaplatil. Chtěl bych ještě své letité zkušenosti zúročit.

Navíc mě lidsky zlomilo, že za mnou přijeli Jiří Paroubek a Petr Benda do Podsedic s tím, že nemají žádný problém s mým návratem do sociální demokracie a chtějí, abych straně ještě alespoň do voleb pomohl. Tento jejich krok si považuji za čest. V této souvislosti nemohu zapomenout ani na pozitivní přístup k mé osobě druhého muže kandidátky v regionu Jiřího Šlégra. Toho dnes považuji za svého přítele.

Jaké máte nyní plány?

Pokud jde o mě, nemám již žádné ambice, budu řadovým členem ČSSD, nebudu ani kandidovat na starostu. Jediným cílem pro mě zůstává volební vítězství sociální demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám