Hlavní obsah

Než nákupčího Hamásu udusili, dali mu anestetikum

Novinky, ČTK, aš, New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Zabí

Dubajská policie zveřejnila další podrobnosti o smrti zakladatele vojenského křídla Hamásu Mahmúda Mabhúha, kterého na konci ledna zlikvidovalo vražedné komando. Podle ní mu podalo před udušením anestetikum uvolňující svaly, aby smrt vypadala přirozeně. Policie současně uvedla, že útočníci jsou nyní v Izraeli.

Foto: Jumana ElHeloueh, Reuters

Šéf dubajské policie Zahí Kalfan

Článek

„Vrazi použili lék succinylcholin, který ho měl zklidnit před tím, než jej udusili,“ řekl zástupce šéfa dubajské policie generál Chámis Mattar Mazijna. „Použili tuto metodu, aby jeho smrt vypadala přirozeně. Na těle oběti nebyly vidět žádné známky jejího odporu,“ dodal.

Myorelaxans succinylcholin se používá při anestézii, neboť má rychlý nástup. Na možné použití této drogy upozornil pitvající lékaře vpich na stehně a absence stop zápasu. Při toxikologických testech našli v tkáni zavražděného přítomnost zmíněné látky.

Podezřelí jsou v Izraeli

Dubajská policie zatím v případu jmenovala 26 podezřelých, jednalo se o lidi, kteří do země přijeli těsně před vraždou spáchanou 19. ledna. Všichni měli zahraniční pasy, 12 lidí britské, šest irské, čtyři francouzské, tři australské a jeden německý. V pasech byla jména existujících lidí, ovšem fotografie a data narození byly přizpůsobeny vzhledu útočníků. Skuteční majitelé pasů byli šokováni, když na ně byl vydán mezinárodní zatykač. [celá zpráva]

Všichni podezřelí v případu lednové vraždy palestinského radikála Mahmúda Mabhúha jsou v Izraeli, oznámil v pondělí šéf dubajské policie generál generála Zahí Kalfán. "Jestliže zůstanou v Izraeli, nebudou zatčeni, jestli však (tuto zemi) opustí, zatčeni být mohou," řekl Kalfán, jehož služby obviňují z Mabhúhovy vraždy od počátku izraelskou tajnou službu Mosad. Mabhúh nakupoval zbraně pro Hamás. [celá zpráva]

Původně policie prohlásila, že Mabhúhovi vrazi odjeli do Evropy a Asie, avšak nyní je jisté, že odtud pokračovali do Izraele a USA, uvedl server GulfNews.

Stopy z banky vedou do Izraele

Nejméně patnáct lidí, jejichž jména byla použita, žije v Izraeli a mají dvojí občanství. Britští detektivové vyšetřující zneužití pasů kvůli tomu míří do Izraele, aby je vyslechla, neboť mohou mít důležité informace.

Dubajská policie také uvedla, že patnáct útočníků použilo karty americké banky MetaBank. V jejich vydání hrála klíčovou roli společnost Payoneer, která má sice sídlo v New Yorku, ale kanceláře v Tel Avivu. Její ředitel Juvan Tal pracoval v roce 2006 jako komentátor hodnotící střet Izraele s libanonským hnutím Hizballáh. Sám se představil jako bývalý příslušník izraelský speciálních sil.

Mabhúh byl nejen zakladatelem vojenského křídla Hamásu, pro které nadále sháněl zbraně, ale v roce 1989 také hrál klíčovou roli při únosech dvou izraelských vojáků, kteří byli poté zavražděni.

Izrael dubajská obvinění, že Mabhúha nechal zabít, odmítl komentovat. Minulý týden se však k nim přidala i Austrálie. [celá zpráva ]

Také vyslání britských detektivů ukazuje, že i další země podezřívají Izrael, že se na akci podílel.

Bývalá izraelská premiérka Cipi Livniová zabití Mabhúha uvítala. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám