Hlavní obsah

Spojenci v Afghánistánu nemají podporu místních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mardžáh

Při jedenáctidenním útoku na město Mardžáh v jihoafghánské provincii Hílmand možná spojenecké jednotky obsadily obranné posty bojovníků Talibanu, ale získat na svou stranu místní obyvatelstvo se jim zatím nepodařilo. Napsala to v úterý v reportáži z Mardžáhu americká agentura AP.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Článek

Mardžáh, jeden z významných obranných postů Tálibánu na jihu země, se v úterý podle zpráv agentur stal místem postupu dvou amerických praporů ze severu a jihu. Když se ve městě příslušníci obou jednotek setkali, bylo zřejmé, že se podařilo vytvořit průchodnou komunikaci, přes níž budou spojenci do míst bojů dopravovat munici a nové vojáky. Nová dopravní tepna dál zkomplikuje život talibanským obráncům.

Mnozí z místních ale nevěří tomu, že by Američané a příslušníci afghánské armády zůstali ve městě dost dlouho na to, aby zabránili Tálibánu v návratu, napsala AP.

Váhavost a nedůvěra Afghánců má dobrý důvod. K podobnému vývoji totiž došlo už v roce 2007, kdy Mardžáh dobyli Britové, kteří později z města odešli. Když britské a afghánské jednotky obsadily loni v březnu město znovu, situace se opakovala. Někteří z místních obyvatel po odchodu spojeneckých vojsk a návratu talibanců tvrdě platili za to, že s cizími vojsky navázali kontakt.

Američané Afghánce přesvědčují

Získat místní obyvatelstvo je přitom pro síly NATO klíčem k úspěchu, píše AP. Kriticky důležité je podat důkaz, že americké a afghánské jednotky zůstanou a zjednají lepší pořádek než islamistický Tálibán. Ten Tálibán, který podle místních minimálně zbavil město korupce a nebránil pěstování opia.

Američané tak nyní přesvědčují místní obyvatelstvo, že za nimi přijdou školy, zdravotní střediska, nové silnice a především profesionální policisté, kteří se tu trvale usadí. Jakýkoli pokus o vytvoření moderní samosprávy ale selže bez podpory místních lidí.

Protože se poučili z minulých chyb, nehodlají si důstojníci sil NATO znepřátelit místní obyvatelstvo tím, že ničí opiová pole. "Nejde o operaci proti drogám," cituje americká agentura Johna Westona z místního Provinčního rekonstrukčního týmu. Americké jednotky ničí výrobny heroinu a drogové konvoje - nikoli však úrodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám