Hlavní obsah

Írán dopadl hledaného vůdce sunnitských povstalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Policie v Íránu dopadla nejhledanějšího muže země Abdulmaleka Rígího. Ministr vnitra Mostafá Mohammad Nadžáf v úterý informoval, že vůdce povstalecké organizace Džundalláh byl zadržen v letadle směřujícím z Pákistánu do nejmenované arabské země.

Foto: Profimedia.cz

Při bombových útocích, ke kterým se skupina přihlásila, v posledních letech v Íránu zemřely desítky lidí.

Článek

Džundalláh na jihovýchodě země bojuje za práva sunnitů. Abdulmalek Rígí měl podle Teheránu na svědomí atentáty, které organizoval s pomocí Pákistánu a USA.

Ministr informací Haidar Moslehí obvinil i další západní země z napomáhání sunnitským povstalcům a tvrdil, že se Rigí v dubnu 2008 setkal v Afghánistánu také s představiteli NATO.

Na tiskové konferenci v Teheránu řekl, že Rígí byl 24 hodin před dopadením na americké vojenské základně. "Cestoval před zatčením taky do několika evropských států, Američané mu obstarali afghánský pas a doklady pro cestu do Pákistánu," prohlásil.

Íránské sdělovací prostředky původně informovaly, že byl Rígí zatčen na jihovýchodě země při přestřelce a že spolu s ním byli zadrženi další dva členové jeho skupiny. Podle televize al-Džazíra byl Rigí zadržen v letadle z Dubaje do Kyrgyzstánu.

Džundalláh (Boží vojáci)

Skupina Džundalláh bojuje v jihovýchodním Íránu za práva sunnitských Balúčů, žijících v Íránu i v Pákistánu. Sunnité jsou ve většinově šíitském Íránu menšinou. Tvoří desetinu obyvatel, sami Balúčové pouze dvě procenta ze všech etnických skupin v Íránu.

Podle Teheránu má Džundalláh vazby na teroristickou síť Al-Káida. Při bombových útocích, ke kterým se skupina přihlásila, v posledních letech v Íránu zemřely desítky lidí.

V Íránu čeká na vykonání trestu smrti Rígího bratr Abdolhamíd. Jeho v roce 2008 vydal do Íránu Pákistán. V jednom z rozhovorů pro íránskou televizi tento muž řekl, že bratr dostal od amerických agentů 100 000 dolarů za slib, že bude podněcovat nepokoje na východě Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám