Hlavní obsah

Latinská Amerika podpořila Argentinu proti Británii ve sporu o Falklandy

Novinky, rei

Představitelé latinskoamerických a karibských zemí na summitu v Cancúnu podpořili Argentinu, která si nárokuje navrácení Falklandských ostrovů spadajících pod britskou vládu. Uvedl to server BBC s odkazem na potvrzení argentinské prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové.

Článek

Delegáti regionální konference nepřijali žádný oficiální dokument a předpokládá se, že byl dohodnut v tajnosti. Naznačil to mexický prezident Felipe Calderón s tím, že podpora byla jednomyslná.

Vůdcové účastnických zemí rovněž hovořili o utvoření nové panamerické skupiny bez účasti Spojených států a Kanady jako protějšku k Organizaci amerických států.

Zpráva z Cancúnu byla zveřejněna poté, co britská společnost Desire Petroleum v pondělí zhruba sto kilometrů severně od ostrovů zahájila průzkumné ropné vrty. Geologové se domnívají, že v okolí Falklandských ostrovů by mohlo být až 60 miliard barelů ropy.

Argentina s Británie bojovaly o Falklandy na jaře 1982. Boje vypukly po invazi dvanáctitisícového argentinského kontingentu na ostrovy. V desetitýdenním konfliktu o Falklandy přišlo o život 255 britských a 650 argentinských vojáků. Argentinská vláda se ani přes porážku nároků na Falklandy nikdy nevzdala.

Buenos Aires se tento týden chystá své nároky znovu přednést v OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám