Hlavní obsah

Na Haiti mohlo zahynout až 300 000 lidí, oznámil prezident

– Playa del Carmen

Haitský prezident René Préval na regionální konferenci v Mexiku řekl, že počet obětí katastrofálního lednového zemětřesení může dosáhnout až tří set tisíc. Dosud se uvádělo 230 000 obětí.

Foto: Reuters

Situace lidí, kteří ztratili střechu nad hlavou, je nadále kritická.

Článek

Když vidíte obrázky, když znáte počty, víte, že více než 200 000 těl bylo sebráno na ulicích, a počítáte ta, která ještě mohou ležet pod troskami, pravděpodobně se dostanete na 300 000 mrtvých," uvedl Préval na setkání mexických politiků s představiteli karibských zemí, kde se jednalo o vzájemném obchodu.

Silné otřesy 12. ledna zničily asi čtvrt miliónu domů a zanechaly 1,5 miliónu osob bez střechy nad hlavou. Žijí v nouzových táborech, kde se nedostává stanů a kde jsou špatné hygienické podmínky. Humanitární pracovníci se proto obávají šíření nakažlivých nemocí, v březnu začíná sezóna dešťů a už nyní v zemi několikrát pršelo.

Rekonstrukce země si podle Interamerické rozvojové banky vyžádá 14 miliard dolarů. Hlavním tématem summitu v mexickém městě Playa del Carmen bylo proto financování obnovy Haiti.

Prévalovy plány jsou ambiciózní. "Pokusíme se nikoli jen rekonstruovat, ale znovu vybudovat zemi a nebudeme se soustřeďovat jen na hlavní město.“

Haiti v pondělí zaznamenalo zemětřesení, které mělo sílu 4,7 stupně. Americká geologická služba (USGS) lokalizovala jeho ohnisko 35 kilometrů západně od metropole Port-au-Prince v hloubce deseti kilometrů. Žádné škody ani zranění nejsou hlášeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám