Hlavní obsah

Jíst v těhotenství za dva? Rozhodně ne, tvrdí odborníci

Londýn

Jíst za dva patří mezi největší mýty, jenž kolem těhotenství kdy panovaly. Podle britského zdravotního institutu, ženy do 6. měsíce mohou jíst naprosto stejně jako doposud a další měsíce zvýšit příjem jen o 200 kalorií, což se rovná malému sendviči.

Foto: Profimedia.cz

V těhotenství se rozhodně jíst za dva nevyplácí.

Článek

Podle odborníků neustále roste počet obézních matek. Statistiky hovoří jasně. Každá  čtvrtá žena je obézní a každá třetí má nadváhu. Což je skutečně velmi alarmující.

Ženy by měly vědět, že svojí obezitou ohrožují dítě. Samozřejmě to ale neznamená, že by ženy v těhotenství měly hubnout. Každá žena by měla nalézt kompromis a snažit se nepřejídat a zbytečně tělo nezatěžovat nadbytečnými cukry a tuky.

"Ženy jsou bombardovány často rozpornými radami, co mají jíst a co ne a jak moc aktivní mohou být, jak během těhotenství, tak po porodu," vysvětluje profesor Mike Kelly.

A proto je podle odborníku zapotřebí tyto rady sjednotit, aby se ženy neřídily desinformacemi.

Obezita může ublížit matce i dítěti

"Mnoho žen s nadváhou má zdravé děti, ale existují i rizika spojené s obezitou a těhotenstvím žen, které mají index tělesné hmotnosti (BMI - poměr mezi výškou a hmotností člověka) nad 30," poznamenal Kelly.

Podle něj je velmi důležité pro ženy, aby pochopily, že ztráta váhy po porodu vyžaduje čas a že fyzická aktivita a postupná ztráta váhy neovlivní schopnost ženy kojit," zdůraznil Kelly.

Britská královská společnost porodníků a gynekologů uvádí, že doporučený maximální limit pro zvýšení váhy v těhotenství je 10 až 12 kilogramů.

"Ženy jsou ochotnější změnit svoje stravování v době těhotenství a tato příležitost může zlepšit jejich model stravování i pro budoucnost," uvedla Rosie Doddsová z této společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám