Hlavní obsah

Lufthansa se připravuje na dlouhou stávku pilotů, v Praze bude zrušeno 30 letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

V pondělí má začít čtyřdenní stávka pilotů německé letecké společnosti Lufthansa. Aerolinky preventivně ruší lety, i když v neděli přišly s nabídkou na jednání na poslední chvíli. Tato jednání by se měla podle vedení Lufthansy uskutečnit bez předběžných požadavků. Nakonec ale odbory pilotů v neděli večer prohlásily, že stávka je minimálně v pondělí neodvratná.

Článek

"Jsme otevřeni jednáním bez předběžných požadavků. Jestliže odbory pilotů odstoupí od předběžných požadavků, nebude nadále tvořit seznam nesplnitelných a nelegálních požadavků a stáhne je, můžeme rychle dosáhnout dohody," sdělil ještě odpoledne mluvčí aerolinek Klaus Walter. Lufthansa už o víkendu slíbila garantovat pilotům zaměstnání do roku 2012.

Očekává se, že se stávky zúčastní 4000 až 4500 pilotů společnosti. Lufthansa kvůli hrozbě stávkou zrušila v dvě třetiny letů, celkem 3200, které měla uskutečnit mezi pondělkem a čtvrtek. Cestujícím nabízí jiné lety nebo vrácení peněz.

Kvůli stávce bude zrušeno 30 letů mezi Prahou a Německem, 28 do Frankfurtu nad Mohanem a dva do Mnichova.

První let, kterého by se zrušení mělo týkat, měl podle mluvčí letiště Michaely Lagronové původně přiletět do Prahy z Frankfurtu v pondělí v 9:30. Následovat měl let v 10:10 z Prahy.

Očekává se, že stávka bude mít značný dopad na leteckou dopravu, protože Lufthansa je druhou největší leteckou společností na světě. Létá do osmdesáti zemí světa a v roce 2008 přepravila 42,2 miliónu cestujících. Loni však kvůli krizi výkony poklesly, ubylo 3,5 procenta pasažérů a v nákladní dopravě byl propad dokonce desetiprocentní.

Odbory požadují růst mezd ve výši 6,4 procenta. Piloti si stěžují, že ubývá letů. Vadí také, že Lufthansa kupuje menší přepravce, létající po stejných trasách a jejich pilotům platí méně. Pro stávku jich hlasovalo devadesát procent. Bojí se o místa. Jednání jsou tvrdá. V pátek zástupci odborů odešli z jednání.

Lufthansa je čelen Star Alliance, v níž je zastoupeno 26 leteckých přepravců. Ti se připravují na to, že by se stávka mohla rozšířit.

Reklama

Výběr článků

Načítám