Hlavní obsah

Topolánek připustil, že zasáhl do obchodu s pandury

Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek v sobotu znovu hájil roli své bývalé vlády při vyjednáváních o nákupu obrněných transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr. Přiznal, že do obchodu vstoupil a uvedl, že náměstka pro vyzbrojování Jaromíra Kopřivu při jednáních nahradil jeho kolega a nynější ministr Martin Barták, protože Kopřiva představoval starý problém.

Foto: Milan malíček, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Topolánek zopakoval, že jeho kabinet problém se zakázkou zdědil a alespoň se mu podařilo snížit cenu za pandury o šest miliard korun. V té souvislosti odmítl stížnost exministryně obrany Vlasty Parkanové KDU-ČSL), že na ni vyvíjel nátlak. Uvedl, že Parkanová neměla odvahu k potřebným krokům a on si za svým jednáním stojí. K Bartákovi rovněž řekl, že je schopným vyjednavačem a umí dobře anglicky.

Kdybych poslouchal Vlastu Parkanovou, žádná jiná smlouva by nebyla. Nakoupili bychom 199 pandurů ve skladbě, která nám nevyhovovala, a zaplatili více než 20 miliard korun.
Mirek Topolánek

O nákupu nových obrněných transportérů se hovořilo od roku 2003. Tehdejší vláda v roce 2003 souhlasila s nákupem původně 240 transportérů, pak se jejich počet snížil na 199. Společnost Steyr v tendru zvítězila v roce 2006, dohodnutá cena tehdy přesahovala 23,5 miliardy korun. V prosinci 2007 se ale vláda rozhodla smlouvu vypovědět poté, co transportéry nevyhověly při armádních testech a Steyr nedokázal dodržet smluvní podmínky.

Po dalším vyjednávání vláda pořízení 107 transportérů Pandur II schválila za nižší cenu. V červnu 2008 armáda převzala pandury k testům, v září oznámilo ministerstvo obrany, že transportéry novými zkouškami prošly. První pandury vojáci převzali loni koncem září, poslední mají být dodány v roce 2013.

Deník MF Dnes nedávno zveřejnil skrytý záznam rozhovoru se zástupci Steyru, kteří uvedli, že si firma budovala kontakty na politiky ODS, ČSSD i KDU-ČSL včetně tehdejšího resortního ministra Karla Kühnla, expremiéra Stanislava Grosse či právě nynějšího ministra obrany Martina Bartáka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám