Hlavní obsah

Šéf dubajské policie vyzývá k zatčení hlavy Mossadu

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj/Jeruzalém

Šéf dubajské policie generál Dahí Chalfan Tamím ve čtvrtek vyzval Interpol, aby vydal zatykač na hlavu izraelské tajné služby Mossad Meira Dagana. Podle něj je na 99 procent jisté, že do vraždy zakladatele vojenského křídla Hamásu Mahmúda Mabhúha byl zapleten Izrael.

Foto: Jumana ElHeloueh, Reuters

Šéf dubajské policie Dahí Chalfán Tamim chce hlavu šéfa Mossadu.

Článek

„Jestliže by se prokázalo, že Mossad byl s tímto zločinem spojen, což je nyní nejpravděpodobnější, Interpol by měl vydat zatykač na jeho hlavu, protože ona by byla vrahem,“ řekl generál, podle něhož je na 99 procent jisté, že do vraždy Mabhúha z konce ledna byl Izrael zapleten.

Izrael ale tvrdí, že dubajská policie nemá žádný důkaz. Podle něj je hrozba vydání zatykače absurdní. „Obvinění jsou nepodložená,“ uvedl izraelský představitel pro AFP. „Policie nevysvětlila okolnosti (Mabhúhovy) smrti, dokonce neuveřejnila ani žádný důkaz, že byl zavražděn,“ dodal ještě.

Interpol na základě žádosti dubajské policie vydal zatykač na jedenáct lidí podle údajů z pasů, které členové vražedného komanda použili. Vydal ho, ačkoli identita členů je neznámá a sporná, protože pasy byly falešné. Část jich sice byla vydána na jména existujících lidí, což je případ Britů žijících v Izraeli, ale tito lidé vypadají jinak a Izrael v době atentátu neopustili. [celá zpráva]

Dubaj proto nyní prošetřuje, komu patří bankovní konta, k nimž byly vydány karty, jimiž atentátníci platili.

V samotném Izraeli se však dál spekuluje, že Mossad stál za atentátem. Pokud by se to prokázalo, měl by se urychleně vyměnit právě jeho šéf, neboť jak tvrdí jeho kritici, Meir Dagan dává přednost likvidačním akcím. Uvedl to list Ha´arec.

Mabhúh byl zabit v dubajském hotelu  20. ledna jedenáctičlenným komandem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám