Hlavní obsah

Paroubek: nebyl jsem vycházející hvězdou ČSSD spojovanou s Pandury

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek na tiskové konferenci opět odmítl jakékoli spojování své osoby v kauze možné korupce při nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Zároveň odmítl, že by on byl „vycházející hvězdou“ soc. dem., a podílel se na zákulisních vyjednávání.

Článek

Paroubek článek v Mladé Frontě Dnes označil za plný spekulací a nepravd. „Mám zcela čisté svědomí,“ prohlásil v pátek Paroubek. Podle svých slov v době sjednávání smluv neměl žádnou reálnou politickou sílu cokoli ovlivňovat.

„Nebyl jsem tehdy vycházející hvězdou sociální demokracie, ale spíše zapadající hvězdou,“ podotkl. Dodal, že původní kontrakt zrušila vláda Mirka Topolánka a podepsala ten stávající. [celá zpráva]

Jeden z exmanažerů zbrojovky Steyr Wolfgang Habitzl na skrytou kameru řekl, že si firma budovala kontakty jak na ODS, tak ČSSD. „Měli jsme další lidi na socialistickou stranu. Musím se na to ještě podívat v poznámkách, byla to jejich vycházející hvězda, nějaký zástupce starosty nebo starosta v Praze nebo tak něco. Byl docela sympatický...,“ prohlásil před skrytou kamerou Habitzl.

Paroubek jméno tohoto člověka nechtěl uvést, potvrdil však, že se s ním zná 10 až 12 let. Podle informací Práva má jít o Miloslava Kožnara, podle ČTK bývalého šéfa ČSSD v prvním pražském obvodu. Právu se mu podařilo sice dovolat, avšak Kožnar jen prohlásil, že se ke všemu vyjádří na tiskové konferenci v pondělí, pak položil telefon.

"Kožnar rozhodně žádnou vycházející hvězdou nebyl,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj ze soc.dem.

Občanští i sociální demokraté se od údajné korupce při nákupu transportérů distancovali. Bývalí manažeři Steyru nyní tvrdí, že jejich vyjádření byl jen špatný žert. ČSSD podává dvě trestní oznámení - jedno pro pomluvu a druhé pro podezření z úplatkářství.

Šéf ČSSD na setkání s premiérem Janem Fischerem uvedl, že mu navrhl, aby kvůli možné korupci u transportérů sestavil policejní prezident a nejvyšší státní zástupkyně vyšetřovací týmy. Případem se nicméně již zabývá protikorupční policie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám