Hlavní obsah

Do bojů o afghánský Mardžáh NATO nasadilo elitní komanda

Novinky, ČTK, aš, Hlas Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Dva americké vrtulníky v pátek ráno dopravily za linie Tálibánu v provincii Hílmand na jihu Afghánistánu elitní průzkumné týmy námořní pěchoty. Mají napomoci velké ofenzívě NATO, která začala v sobotu a jejímž cílem je vytlačit Tálibán z města Mardžáh. Posily přiletěly poté, co generál Nick Carter řekl, že bude potřebovat ještě měsíc na zabezpečení oblasti

Foto: Reuters

Článek

Podle AP byly dvě desítky elitních Američanů vysazeny v oblasti, kde operují zkušení ostřelovači protivníka. Právě na tyto střelce narazili vojáci NATO s afghánskými kolegy ve čtvrtek. Podle nich Tálibán své pozice ve městě, které je také střediskem obchodu s drogami, tvrdě brání a zdaleka není rozdrcen.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Afghánský voják sledovaný americkými vykopává dveře od domu v ulicích města Mardžáh.

Britský generálmajor Nick Carter ve čtvrtek řekl, že síly NATO čelí velkému odporu ze strany Tálibánu. "Jen v samotném Mardžáhu přetrvává tuhý odpor vzbouřenců a příslušníci americké námořní pěchoty s afghánskými silami sále bojují v mnoha akcích při vyčištění Mardžáhu."

Podle ně by mohlo trvat ještě dalších 25 až třicet dnů, než se podaří město vyčistit a zabezpečit a ještě mnohem déle, že se podaří přesvědčit místní obyvatele, aby věřili afghánské vládě.

Carter už začátkem týdne naznačoval, že celá operace bude trvat déle, než se čekalo, hovořil o měsíci. Nyní je to už pět týdnů. Podle jednoho z generálů námořní pěchoty mají spojenecké jednotky v rukou hlavní silnice a tržiště Mardžáhu, ale v dalších částech města boje pokračují.

Carter sdělil, že postup vojáků ve městě je pomalý. Důvodem je nutnost systematicky likvidovat všechny nastražené nálože, aby neohrožovaly vojáky ani prchající cilviisty. Kvůli desítkám tisíc obyvatel, kteří ve městě zůstaly, používají koaliční síly jen lehké zbraně, což postup brzdí.

Ve čtvrtek zahynulo šest členů koaličních sil, čímž ztráty NATO od zahájení operace stouply na 11 mužů. Mezi čtvrtečními oběťmi jsou dva Britové, národnost ostatních nebyla upřesněna. Kromě koaličních vojáků přišel o život i jeden příslušník afghánské armády. Ztráty na straně Talibanu rozvědky odhadují na 120. Afghánští ochránci lidských práv oznámili, že o život přišlo také 19 civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám