Hlavní obsah

Čeští vojáci se zapojili do boje proti somálským pirátům

Tři čeští důstojníci se naplno zapojili do práce ve velitelství protipirátské operace Evropské unie v anglickém Northwoodu. Podle zprávy ministerstva obrany se podílejí na řízení vojenských akcí. Obrana je do operace Atalanta zaměřené na boj s námořními piráty u somálských břehů vyslala v lednu.

Foto: Joseph Okanga , Reuters

Jedna z lodí EU působících u pobřeží Somálska zachycená v Mombase

Článek

Úkolem mezinárodních jednotek v misi Atalanta je ochrana plavidel, které přivážejí ze světa potravinovou pomoc pro vysídlence na území Somálska. Dále mají chránit obchodní lodě a silou odradit před případnými pirátskými útoky v Adenském zálivu a jeho okolí.

Jeden z českých důstojníků v operaci zastává funkci analytika zpravodajského oddělení, druhý působí v pozici asistenta operačního dozorčího. Ten má na starosti monitorování plavidel, která jsou registrována Námořním bezpečnostním centrem (Maritime Security Centre Horn of Africa) a jež podél východního pobřeží Somálska. Třetí je finančním účetním na Oddělení rozpočtu a financování operačního velitelství. Realizuje všechny platby z rozpočtu Evropské unie určeného pro námořní operaci.

První námořní operace EU

Protipirátská mise Atalanta, kterou EU schválila v prosinci 2008, je první námořní vojenská operace v historii EU. Kromě ní v regionu hlídkují například i plavidla Severoatlantické aliance a Číny. Mezinárodní flotily čelí kritice, že nejsou s to pirátství zcela zamezit. Námořnictva poukazují na to, že počet pirátských útoků klesl.

Operace má mandát do konce roku 2010. Češi se v ní budou střídat po šesti měsících. Do operace je v současnosti zapojeno osm stálých států: Itálie, Nizozemí, Německo, Francie, Španělsko, Belgie, Lucembursko a Řecko. Další zemí mimo EU, která se podílí na plnění úkolů operace, je Norsko.

Somálští námořní lupiči mají na svědomí přes polovinu ze 406 loni zaznamenaných pirátských útoků na celém světě. V současné době drží asi tucet lodí s více než 200 členy posádky. Za jejich vydání požadují výkupné. Zástupci OSN nedávno uvedli, že piráti útočí téměř výhradně na lodě, které se neřídí bezpečnostními doporučeními OSN a námořních společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám