Hlavní obsah

Argentina popudila Brity omezeními pro lodě u Falkland

Novinky, rei
Buenos Aires

Argentinská vláda v úterý oznámila, že lodě směřující na Falklandské ostrovy, jež vlastní Británie, budou potřebovat k proplutí argentinskými vodami zvláštní povolení. Britskou stranu toto opatření popudilo. Obě země si nárokují mořské dno v okolí ostrovů, kde by mohla být bohatá naleziště ropy. O Falklandy v 80. letech vedly krátkou válku.

Foto: Enrique Marcarian, Reuters

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová

Článek

O kroku informoval šéf kabinetu Aníbal Fernández s tím, že prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová výnos podepíše v nejbližší době.

Stejné povolení žádá Buenos Aires pro lodě mezi břehy Argentiny a Jižní Georgie a Jižních Sandwichových ostrovů, které jsou rovněž územím Velké Británie se zvláštním statusem. Také tyto ostrovy si Argentina nárokuje.

Argentinská vláda si už počátkem měsíce stěžovala na Brity plánovaný výzkum mořského dna u Falkland, které Argentinci nazývají Malvíny. Geologové se domnívají, že v okolí Falklandských ostrovů by mohlo být až 60 miliard barelů ropy.

Britské společnosti Falkland Oil and Gas a Desire Petroleum oznámily záměr otevřít první vrt východně u Falkland v pondělí. Práce by měly začít do poloviny roku. Projekt bude stát 20 miliónů liber (600 miliónů korun).

Těžaři měli čas se připravit

Podle analytika Davida Harta ale oznámení argentinské vlády nebylo překvapením. „Společnosti už nějaký čas věděly o chystaných omezením v přístavech. Jsem si jist, že se na to dostatečně připravily,“ řekl agentuře Reuters. Na Falklandech působí několik energetických gigantů včetně koncernu BHP Billiton.

Argentina s Británií bojovala o Falklandy na jaře 1982. Boje vypukly po invazi dvanáctitisícového argentinského kontingentu na ostrovy. V desetitýdenním konfliktu o Falklandy přišlo o život 255 britských a 650 argentinských vojáků. Argentinská vláda se ani přes porážku nároků na Falklandy nikdy nevzdala.

Buenos Aires se chystá své nároky znovu přednést v OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám