Hlavní obsah

Vlček svolal šéfy stran a vlády na 23. února k rokování o chodu Sněmovny

Praha

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) svolal na úterý 23. února schůzku lídrů parlamentních stran a vedení dolní komory s premiérem Janem Fischerem. Řešit by měli, jak do květnových voleb pokračovat v práci Sněmovny. Spory levice a pravice v posledních týdnech jednání dolní komory téměř zcela zablokovaly.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček

Článek

Zástupci všech stran se nicméně minulý týden shodli na tom, že k odblokování situace je potřeba sejít se s Fischerem a pokusit se dohodnout na dalším postupu. Premiér je nyní v zámoří, kam odcestoval na olympijské hry ve Vancouveru. Vrátit by se měl ve čtvrtek v noci. Dal přitom už najevo, že je připraven se s lídry stran po svém návratu sejít.

Občanští demokraté v pátek prohlásili, že Sněmovna by se neměla do voleb už vůbec scházet s výjimkou krátkého jednání k bodům, na kterých je široká politická shoda. Přednost by podle ODS měly mít vládní předlohy nutné pro chod státu a ekonomiky.

Také sociální demokraté dali najevo, že jsou ochotni s ostatními stranami a Fischerem jednat o návrzích, které by Sněmovna ještě mohla do voleb projednat, protože je na nich shoda. Zároveň ale chtějí na schůzích sněmovny dále prosazovat některé své návrhy.

Výkonná rada ODS v pondělí potvrdila, že pokud bude levice dále přicházet se svými návrhy zatěžujícími rozpočet, bude ODS pokračovat v obstrukcích. Občanští demokraté tvrdí, že to je legitimní prostředek, jak se bránit návrhům prohlubujícím schodek státního rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám