Hlavní obsah

Japonští velrybáři zajali aktivistu, když chtěl zatknout jejich kapitána

– Aukland
Právo, aa

Novozélandský aktivista se záměrně nechal zajmout posádkou japonské velrybářské lodi v Jižním ledovém oceánu. Válka ochranářů a japonské flotily, která je na každoročním kontroverzním lovu velryb plejtváků u antarktických břehů, tak dostala novou dimenzi.

Článek

„Dojednáváme detaily, jak kauzu vyšetřovat podle japonských zákonů,“ řekl k incidentu mluvčí japonské vlády Hirofumi Hirano.

Peter Bethune z organizace Sea Shepherd v pondělí skočil ze svého vodního skútru na palubu Šonan Maru II., nožem přeřezal ochrannou síť a pokusil se „občansky zatknout“ kapitána plavidla. Posádce měl rovněž předat účet za zničený experimentální člun ochranářů Ady Gil, který se před měsícem po srážce s právě touto harpunovou lodí potopil. [celá zpráva]

Bethune se při skoku zřejmě lehce zranil a Japonci mu údajně sešili ránu na palci ruky. Aktivista je nyní držen ve vyčleněné kajutě, jejíž dveře jsou 24 hodin hlídány, oznámil dále japonský ministr rybářství Tošinori Uoja.

V Tokiu i novozélandském Wellingtonu se urgentně sešli diplomaté, aby případ vyřešili. Aktivista může být podle japonských zákonů potrestán až tříletým vězením a pokutou v přepočtu 21 tisíc Kč. Přestože Bethune nepochybně chtěl, aby jej Japonci zadrželi, „je naší povinností mu poskytnout pomoc,“ citoval novozélandského ministra zahraničí Murray McClullyho server BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám