Hlavní obsah

Liberecký kraj nevzdává plány na sloučení sklářských škol

Liberec

Liberecký kraj se nevzdává plánů na sloučení sklářských škol na Českolipsku. Střední uměleckoprůmyslové škole v Kamenickém Šenově dali sice krajští radní 25. ledna čas sehnat do září peníze, aby se slučovat nemusela, už o týden později ale schválili sloučení obou škol k 1. lednu 2011.

Článek

Zastupitelstvu ho má krajský radní pro školství Radek Cikl (ČSSD) předložit do 31. října. Vyplývá to ze zápisu z jednání rady zveřejněném na www.kraj-lbc.cz.

Průmyslovka v Kamenickém Šenově je nejstarší sklářskou školou v Česku a také v Evropě. Potýká se ale s nedostatkem studentů, naplněna je nyní zhruba ze 40 procent. Navštěvuje ji zhruba 70 studentů, které učí 25 pedagogů. Podle Cikla zřejmě v příštím školním roce klesne počet studentů pod 60.

"Pokud bychom chtěli školu zachovat, mimořádná dotace na platy učitelů by se přiblížila ke třem miliónům korun. Něco takového není kvůli napjatému rozpočtu možné," řekl již dříve Cikl.

V sousedním Novém Boru je škola větší a navíc má i gymnázium, a tak podle Cikla bylo logické soustředit sklářské školství právě tam. "Studentů přitom ubývá i v Novém Boru, a pokud bychom školy nesloučili, museli bychom v dohledné době začít i tam přispívat na provoz a mzdy," dodal náměstek. Proto chtěl kraj obě školy sloučit už k 1. dubnu. Záměr ale rozpoutal vlnu protestů, a vedení kraje ho pak zastupitelům na lednovém zasedání vůbec nepředložilo. Jen o pár dní později rada své původní rozhodnutí změnila, termín sloučení ale jen posunula.

Škola v Kamenickém Šenově dostala sice čas najít řešení, nemůže ale letos počítat s žádnými dotacemi, jako v posledních dvou letech, kdy kraj na mzdy tamních pedagogů dal dohromady 1,5 milionu korun. Podle ředitele Františka Janáka se ale šenovská škola bez krajského příspěvku na platy učitelů dostane do problémů. "Připravujeme projekty, díky nimž bychom získali peníze i z jiných zdrojů než ze státního a z krajského rozpočtu. Potřebujeme ale více času, abychom s nimi uspěli," uvedl Janák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám