Hlavní obsah

Pojďme se dohodnout a dál nezadlužovat stát, navrhl stranám Paroubek

Právo, Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek chce ostatním politickým stranám navrhnout, aby se zavázaly, že po jarních volbách nebudou zvyšovat schodek rozpočtu. Chce tím dosáhnout toho, aby Česko splnilo podmínky pro přijetí eura v roce 2013.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

ČSSD oznámila čtyři artikuly, které mají být závazné pro rozpočtovou politiku v příštím volebním období.

Schodek rozpočtu na rok 2010 je plánován na 163 miliard. Paroubek by chtěl, aby strany podepsaly, že číslo nepřesáhnou, pokud budou u moci. Jakýkoliv nový výdaj by dle druhé artikuly musel být v rozpočtu vykompenzován buď zvýšenými příjmy nebo snížením zbývajících výdajů.

Podle dalšího z bodů by schodek v letech 2010 až 2012 musel odpovídat hodnotám, které navrhla vláda ve svém konvergenčním programu.

A konečně, podíl schodku k HDP by byl v roce 2013 pod třemi procenty. I to je v souladu s konvergenčním programem, na základě kterého by Česko přijalo euro.

"ČSSD je připravena jednostranně garantovat dodržení artikulů i v případě, že se ostatní strany k návrhu nepřipojí," oznámil Paroubek.

"Farizejství", zhodnotil Paroubkův projev Tluchoř

Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře je Paroubkův požadavek v kontextu s kontroverzními návrhy prosazovanými sociálními demokraty ve Sněmovně absurdní a označil jej za "farizejství“.

"Na jednu stranu pan Paroubek žádá dohodu na zastavení prohlubování deficitu v dalších letech, na druhou stranu dennodenně přináší do Sněmovny stále nové nápady na zadlužování země. Svědčí to jen o tom, že Jiřímu Paroubkovi nelze věřit,“ prohlásil Tluchoř v ČT.

V zásadě ale ODS souhlasí s názorem, že je třeba najít shodu na zastavení zvyšování schodku veřejných financí, doplnil Tluchoř.

Rozhodnou hlasy KDU-ČSL

Předseda lidovců Cyril Svoboda v ČT znovu ujišťoval, že jeho strana nepodpoří žádný návrh na zvýšení schodku rozpočtu vyjma návrhu na znovu navýšení mateřské. „Bez našich hlasů to není možné ve Sněmovně prohlasovat. Dáváme občanům jistotu, že tyto návrhy Sněmovnou neprojdou,“ řekl Svoboda o návrzích levice na zavedení jednorázového příspěvku k důchodu ve výši 2 400 korun, obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci či plošného zrušení zdravotnických poplatků.

Kvůli mateřské bude ještě v únoru svolána mimořádná schůze. Záležet bude na tom, který z návrhů na její navýšení se dostane k projednání. Ve Sněmovně totiž čeká na hlasování návrh lidovců, který má vrátit mateřskou na úroveň z loňska.

Vedle toho se ale levice nejspíše bude snažit protlačit návrh komunistů, který sice rovněž má navrátit mateřskou na úroveň před schválením Janotova úsporného balíčku, je však přilepen k novele zákoníku práce. Ta má obnovit proplácení prvních tří dnů nemoci, což lidovci podpořit nechtějí, nicméně snaha o zvýšení mateřské by je k tomu mohla donutit. Samotná mateřská má zvýšit schodek rozpočtu o 1,5 miliardy korun, lidovci to chtějí kompenzovat vyšším zdaněním hazardu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám