Hlavní obsah

Výkonná rada ODS vyloučila ze strany Kvapila a Novotného

Aktualizováno

Vedení ODS vyloučilo ze strany Aleše Kvapila a Radovana Novotného, kteří jsou ve vazbě kvůli údajné korupci. Kvapil nebude na kandidátce ODS. Výkonná rada přijala rozhodnutí v souladu se stanovami ODS na návrh regionální rady ODS, oznámil to po jednání Výkonné rady ODS šéf strany Mirek Topolánek

Foto: Petr Horník, Právo

Členové Výkonné rady ODS David Vodrážka, Mirek Topolánek a Petr Tluchoř

Článek

Kvapil je nyní ve vazbě, protože si údajně řekl o úplatek. "Platí to, co jsem už říkal, že pokud se očistí, mohou se vrátit. A takové případy už jsme také měli," doplnil své oznámení Topolánek.

"Osobnímu selhání neumíme zabránit. Ten, kdo selže, nemá v ODS místo," uvedl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř s tím, že vedení ODS bude tuto kauzu řešit standardně. Předseda Senátu Přemysl Sobotka míní, že by ODS měla Kvapilovi členství ve straně pozastavit.

Nečas už v pátek novinářům řekl, že bude chtít, aby Kvapil opustil nejen kandidátku strany, ale i řady občanských demokratů. "Očekávám, že během týdne, maximálně dvou, bude svým místním sdružením vyloučen z řad Občanské demokratické strany. Nulová tolerance, takové lidi mezi sebou nechceme," řekl.

Kvapil, který měl kandidovat do Sněmovny ze šestého místa kandidátky vedené na jižní Moravě předsedou ODS Mirkem Topolánkem, si údajně řekl o úplatek firmě, která chtěla v Žabovřeskách stavět.

Kvapil už se vzdal postu starosty i zastupitele Brna-Žabovřesk. Brněnská ODS dala najevo, že ho nechce na kandidátce do Sněmovny. Kandidátku do sněmovních voleb bude schvalovat sněm 22. února. Také výkonná rada ODS může Kvapila z kandidátky vyškrtnout.

ODS už ví, jak zabránit náborům černých duší

Gremium také změnilo stanovy týkající se počtu delegátů na každoročních kongresech, aby zabránilo náboru černých duší.

Členové výkonné rady jednohlasně schválili, aby každá oblast vysílala jen jednoho delegáta, dalších tři sta delegátů by bylo vybíráno částečně podle členské základny a částečně podle volebních výsledků. Maximální počet účastníků kongresu by však neměl překročit 500 osob.

Neoficiální stranický žargon
Černá dušeČlen, který se dostal do strany za úplatu nebo na doporučení lobbistů. Regionální organizace je nabírají za účelem posílení svých pozic na celostátní stranické úrovni. Většinou je ke vstupu do strany tlačí šedé eminence, které v regionu tahají za nitky.
KmotrTaké označováni za gubernátory. Většinou podnikatelé, kteří mají vliv na vedení organizace. Získávají miliónové veřejné zakázky.
VelrybářČlověk v pozadí, který verbuje do strany černé duše. Často se kryje s rolí kmotra, nebo pracuje v jeho prospěch.
Privatizace odspoduProces, při němž se zájmové osoby snaží zvýšit vliv regionální organizace. Náborem černých duší získává buňka silnější hlas na celostátní úrovni, takže pak může dopomoci svým lidem získat významnou pozici ve straně, případně i v exekutivě.

"My se nestydíme, že jsme se do těchto dostali, je ale důležité, že jsme je začali rychle řešit. Systémové řešení napomůže tomu, aby veřejnost ODS věřila,“ vysvětlil Topolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám