Hlavní obsah

V Belgii se čelně srazily vlaky, zemřelo 18 lidí

Brusel
Aktualizováno

Nejméně osmnáct mrtvých si podle nejnovější bilance vyžádala pondělní srážka regionálních vlaků u belgického města Halle. Soupravy se střetly čelně a nehoda si vyžádala také několik těžce zraněných.

Článek

Úřady nejprve počty obětí neustále měnily, hovořilo se o 10 až 25. Později pouze uváděly, že si nehoda vyžádala mrtvé. Vlaky se srazily těsně před nádražím.

Počet zraněných byl upřesněn na 125, z toho jedenáct lidí bylo zraněno těžce. Záchranáři uvedli, že mnohým cestujícím bude potřeba amputovat končetiny.

Vlaky se srazily v 8:30 ráno u města Halle, které leží asi 15 kilometrů jihovýchodně od Bruselu. Jeden z vlaků jel z Lovaně do Braine-le-Comte, druhý z Quievrainu u francouzských hranic do Lutychu.

První vagony vlaků, ve kterých celkem cestovalo do práce 250 až 300 lidí, se silou čelného nárazu vzpříčily a zaklesly do sebe. V místě nehody vykolejil ještě třetí vlak. Část vagónů ze souprav, které se srazily, skončila mimo trať. Některé narazily do třetího vlaku, který také vykolejil.

V noci v oblasti hustě sněžilo a ještě ráno panovala špatná viditelnost, protože dál padal sníh. Jeden z vlaků podle některých infromací zřejmě přejel červené světlo na semaforu.

Místo nehody bylo mírně zasněžené a byly namrzlé koleje. Ještě několik hodin po srážce na místě nehody panoval "naprostý chaos". Záchranářské práce trvaly do večera.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Záchranáři zasahují u havarovaných vlaků v Halle.

Foto: Thierry Roge , Reuters

V Halle se srazily vlaky.

Kvůli nehodě je přerušen na trati provoz. Rychlovlaky TGV spojující Paříž a Brusel a vlaky sítě Eurostar jedoucí z Bruselu eurotunelem do Londýna nepojedou ani v úterý. Havarované vlaky strhaly troleleje a trať je bez proudu.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Záchranáři odnášejí jednu z obětí srážky vlaků u Halle.

Reklama

Výběr článků

Načítám