Hlavní obsah

Jak proměnit ložnici v romantický relaxační salón pro dva

Novinky, Kristýna Křížová

Ložnice je místem, kam chodíme odpočívat a podle toho by měla být i zařízena. Jemné pastelové barvy na stěnách, správně zvolené povlečení s ohledem na roční dobu a polohovací postele jsou základem pro vytvoření relaxačního salónu přímo u vás doma. Poradíme vám jak na to.

Článek

Abyste se co nejlépe uvolnili, je potřeba minimalizovat stres. Můžete se inspirovat například doporučeními pro zařizování pokojů v nemocnicích. Strach zahánějí kombinace veselých a teplých odstínů s modrou barvou na stropě, radí autoři typologie barev H. Frieling a X. Auer.

Jak vytvořit z ložnice harmonický celek

Důležitá je i harmonie barev, kdy barva stěn musí korespondovat s dalším vybavením ložnice. Ideální barvou pro ložnici je bleděmodrá, která uklidňuje, navozuje pohodu a symbolizuje snění. Tapety doplňte polštářky ve stejném barevném ladění nebo se stejným vzorem.

Pokud chcete z postele sledovat i filmy a oddávat se veškerému odpočinku nebo i psát na notebooku, pak oceníte polohovací matraci. Díky ní bude relaxace mnohem příjemnější.

Nezapomínejte na vhodné osvětlení. Mělo by být tlumené a vycházet z více zdrojů. Vyhněte se příliš strohým geometrickým lampám a lustrům. Zvolte raději organické tvary, které budou v ložnici působit romantičtěji.

Pro inspiraci si můžete dojít na výstavu svítidel s názvem "Světlo v architektuře", která se bude konat ve dnech 8 až 12. března 2010 v pražském Mánesu na Masarykově nábřeží. Otevírací doba pondělí až pátek 11 - 19 hodin.

Na výstavě se představí i svítidla z ekologických materiálů, jako jsou keramika, ekolit, porcelán nebo speciální sádra.

Přírodní materiály s hebkou strukturou jsou do ložnice ideální volbou. Neváhejte si do ní pořídit třeba koberec s vysokým vlasem, který prostor zútulní a navíc bude i tlumit hluk.

Hodiny by neměly rušit pohodu

Při relaxování byste měli co nejméně myslet na povinnosti a na čas. Velké výrazné hodiny se do interiéru opravdu nehodí. Zkuste zvolit třeba takové, které na první pohled vypadají jako knihy.

Uvolnění v ložnici přinese i správně zvolené povlečení, pro končící zimu se skvěle hodí povlečení z hebkého bavlněného saténu v kombinaci s froté prostěradlem. Chybu neuděláte ani s flanelem.

Stísněné prostory v ložnici můžete opticky zvětšit zrcadly po stěnách, příliš vysoký strop snížit vymalováním stěn jen do dvou třetin a nižším zavěšením lustru.

Dominantu ložnice vytvoříte svépomocí ze starých samolepů

Jedním ze zajímavých tipů je vytvořit si svépomocí působivou domácí dekoraci do ložnice ze zbytků starých tapet. Pro svou přítelkyni ji zhotovil Jura Daško z Pelhřimova, dekoraci vyrobil technikou origami - ze samolepicích tapet složil pestrobarevné květy, které pak umístil na dřevěné srdce.

Kreativitě se meze nekladou, dekorace od bližních doma rozhodně potěší. Na dobré náladě přidají i fotky blízkých v originálních rámečcích.

Reklama

Související témata:

Související články

Užijte si spánek na anatomické matraci

Každá partie těla potřebuje při spánku jinou oporu. Výrobky s rozlišenými anatomickými zónami tomuto požadavku vycházejí vstříc. Latexové, sendvičové...

Liga na ochranu matrace

Když už člověk investuje do matrace, na kterou někteří výrobci poskytují záruku až 25 let, tak by si měl rozmyslet, jak se o ní hodlá starat. Je to podobné,...

Výběr článků

Načítám