Hlavní obsah

Do voleb toho nechme, navrhuje ODS ostatním stranám ve Sněmovně

Právo, Novinky, jov, jim, jas
Aktualizováno

Občanští demokraté navrhují, aby Sněmovna až do květnových voleb nejednala. Dohodnout by se na tom měli šéfové všech parlamentních stran s premiérem Janem Fischerem. Výjimkou by mělo být jen projednávání návrhů, na kterých bude shoda napříč politickým spektrem a jsou nezbytné pro chod země.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Místopředseda ODS Petr Nečas (uprostřed) ohlásil na páteční konferenci záměr ODS zrušit všechny kontroverzní body s pořadu jednání.

Článek

ODS také navrhla ukončit všechny rozjednané schůze dolní komory. Poslanci nakonec v pátek všechny mimořádné schůze zrušili. Stejně se zachovali i v případě řádného lednového jednání.

„Jednoznačně bych řekl, že v tuto chvíli by se měli sejít předáci všech parlamentních stran, sejít se s předsedou vlády a dohodnout se, že Poslanecká sněmovna až do voleb nebude zasedat,“ sdělil v pátek novinářům místopředseda ODS Petr Nečas.

Vyřazeny by měly být všechny body, s výjimkou těch zákonů, na kterých bude shoda napříč širokým politickým spektrem, a které budou takto schváleny. Znamenalo by to, že by se přeci jenom Sněmovna na krátkou dobu sešla a nekonfliktní zákony projednala.

„Měly by to být především ty návrhy, které jsou nutné z hlediska chodu státu, ekonomiky,“ upřesnil Nečas dohodu vzešlou ze sněmovního grémia.

ČSSD chce své body prosadit stůj co stůj

Podle ČSSD nemá nynější stav obdoby. ODS prý svými obstrukcemi zablokovala legislativní proces. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že strana bude chtít prosadit více než deset návrhů. Hodlá je schválit na řádných i mimořádných schůzích, případně po volbách, jak podotkl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: Petr Hornik, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek s místopředsedou Bohuslavem Sobotkou.

Sociální demokraté chtějí konání i dalších řádných schůzí Sněmovny. Mezi priority ČSSD patří změna mateřské, proplácení nemocenské či zrušení poplatků. Celkem se jedná o 12 bodů.

Lidovci chtějí schůzi kvůli mateřské

KDU-ČSL ústy předsedy Cyrila Svobody odsoudila zdržovací postup ODS a označila obstrukce za nepřijatelné.

Lidovci navrhnou mimořádnou schůzi, kvůli úpravě mateřské na loňskou úroveň. O podpoře jejího svolání již jednají s ČSSD.

Obstrukce

Kvůli obstrukcím ODS nebyla Sněmovna po dvou a půl hodině schopna schválit ani program pátečního zasedání. Nejprve se poslanci neshodli na pořadu mimořádné schůze, která byla zahájena v úterý, a přerušili ji.

Následně otevřeli běžnou lednovou schůzi, ale při schvalování programu vystoupil Zdeněk Prosek ODSS), který následnou hodinu a půl navrhoval vyškrtnout některé body. Nakonec předseda Sněmovny Miloslav Vlček vyhlásil přestávku, během níž se strany dohodly na vyškrtnutí všech bodů a k návratu původně plánované mimořádné schůzi.

Po přestávce a zákulisním jednání stran nakonec zrušili poslanci všechny rozjednané mimořádné schůze, které tento týden ODS a ČSSD svolaly. Právě to prosazovali občanští demokraté.

„Jsem přesvědčen, že nejrozumnější, co by mohla Poslanecká sněmovna udělat v těchto dnech, je okamžitě ukončit všechny schůze, které jsou rozjednané,“ avizoval Nečas.

Během Proskova vystoupení se vystřídali u řídícího pultu místopředsedové Sněmovny Vojtěch Filip i Lubomír Zaorálek, v závěru proslovu předsedal dolní komoře Vlček.

Po více než hodině předčítání svého návrhu Prosek podotkl, že jednání Sněmovny není přítomen předseda a žádný z místopředsedů vlády, bez nichž nelze v jednání pokračovat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Podrobný výklad návrhu Zdeňka Proseka (ODS) na vyškrtnutí některých bodů z pořadu jednání vylidnil Sněmovnu.

"Místopředseda Sněmovny Filip se již zhroutil, a pan místopředseda vlády Jan Kohout mě požádal, jestli by si nemohl vykouřit cigaretu. Já jsem mu to dovolil, ale ujišťuji vás, že vám bedlivě naslouchá,“ řekl s nadsázkou Zaorálek.

"On projevil o můj projev mimořádný zájem,“ podivoval se Prosek, načež Zaorálek uvítal, že se oba již do jednacího sálu vrátili: "Zaplaťpánbů vrátil se pan Filip, i pan Kohout dokouřil, můžeme pokračovat.“ Prosek si k tomu neodpustil poznámku inspirovanou Rudyardem Kiplingem.

"Jednání Sněmovny je jen jednání Sněmovny, ale dobrá cigareta, to je pokouřeníčko,“ řekl Prosek a neúprosně pokračoval ve svém výčtu. Po jeho skončení poděkoval za pozornost a sklidil vděčný potlesk.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a jeho protějšek z ČSSD Bohuslav Sobotka

Nato vystoupil šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik, který požádal o přestávku, aby se mohli představitelé stran u kulatého stolu dohodnout, jak pokračovat. "Strany by měly zvážit, jestli je možné dávat najevo veřejnosti, že nejsme schopni se na ničem usnést,“ prohlásil Kováčik.

Kritika levice

Místopředseda ODS Nečas si v pátek neodpustil kritiku levice, která trvá na prosazení například navýšení mateřské.

„To, co předvádí ČSSD a komunisté, že za peníze daňových poplatníků tady chtějí až do května vést nezodpovědně volební kampaň, která může stát desítky miliard korun, to nemůže pokračovat. Je naší zodpovědností vůči této zemi, abychom tomu zabránili,“ uvedl Nečas.

Odmítl přitom, že obstrukce ODS ve Sněmovně přijdou daňové poplatníky na velké peníze. Za tří až čtyř týdenní schůzi poslanců podle Nečase každý daňový poplatník zaplatí šest korun. Pokud by ale byly přijaty návrhy levice, Nečas tvrdí, že by každý občan zaplatil šest tisíc.

"Pokud my bychom nedělali to, co děláme, tak to bude i s úroky stát okolo padesáti až šedesáti miliard korun. To znamená, že všichni v této zemi včetně dětí zaplatí šest tisíc korun. Pro daňového poplatníka to vychází jako plusové, protože ušetří 5994 korun,“ tvrdí Nečas.

ODS je přitom připravena, pokud nebude dohoda o dalším fungování Sněmovny, pokračovat v obstrukcích. A to až do data, kdy bude jasné, že návrhy levice nebudou do voleb schváleny. „Mohu potvrdit, že takové datum existuje,“ uvedl k tomu Nečas. Více nechtěl prozradit: „Nemáme důvod, proč sdělovat toto státní tajemství našim politickým protivníkům“.

Anketa

Měla by Sněmovna do květnových voleb již přestat jednat?
Ano
32,6 %
Ne
67,4 %
Celkem hlasovalo 20763 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám