Hlavní obsah

Tymošenková z funkce premiérky neodstoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Poradce ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové ve čtvrtek prohlásil, že její vláda dobrovolně neodstoupí. K demisi ji po vítězství v prezidentských volbách vyzval proruský vůdce Strany regionů Viktor Janukovyč. Tymošenková ve čtvrtek promluvila poprvé od voleb, obvinila Janukoviče ze lživých slibů.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Julija Tymošenková míří na tiskovou konferenci.

Článek

"Vláda nehodlá dobrovolně rezignovat," řekl první náměstek předsedkyně ukrajinské vlády Oleksandr Turčynov novinářům.

Janukovyč ve středu svou soupeřku z prezidentských voleb vyzval, aby uznala porážku a odstoupila z funkce předsedkyně vlády. [celá zpráva]

Janukovyčova Strana regionů již zahájila jednání s frakcemi ukrajinského parlamentu, aby získala parlamentní většinu nutnou pro vytvoření nového kabinetu. Premiéra jmenuje prezident.

Tymošenková se ve čtvrtek poprvé od nedělního hlasování objevila na veřejnosti, když předsedala zasedání ukrajinské vlády. Poprvé od voleb také přerušila své mlčení, přičemž obvinila Janukovyče ze lživých slibů.

Premiérka se tak vyjádřila v souvislosti se středečním hlasováním poslanců o zvýšení minimální mzdy a penze. "Janukovyč a jeho frakce dali vlastnímu návrhu zákona jen dva hlasy," řekla premiérka podle agentury ITAR-TASS. "Nyní je zřejmé, že nikdo v Janukovyčově týmu nemá v úmyslu zvyšovat sociální úroveň. Šlo jen o volební strategii a teď jejich klamání vychází najevo."

Volební štáb Tymošenkové, která si ve volbách připsala o 3,48 procentního bodu hlasů méně než Janukovyč, se nechce s výsledkem hlasování smířit a ve středu žádal přepočítání hlasů v 900 volebních okrsků. Ukrajinská volební komise s její žádostí souhlasí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám