Hlavní obsah

USA hrozí dál teroristické útoky, nebezpečím je Pákistán

– New York
Novinky,

Americký viceprezident Joe Biden v rozhovoru pro CNN uvedl, že teroristé se stále pokoušejí zasáhnout USA, ale že velký útok typu 11. září už nepředpokládá. Největší obavy v něm vzbuzuje situace v Pákistánu, který je nestabilní a má jaderné zbraně. Bojí se ho více než situace v Afghánistánu, Iráku nebo než íránského jaderného programu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Viceprezident Spojených států Joe Biden

Článek

„Budou pokusy,“ řekl v rozhovoru s Larry Kingem, „ale podle mého názoru je idea dalšího útoku v rozsahu 11. září nepravděpodobná," tvrdí. Skupiny jako je Al-Káida na Arabském poloostrově „se rozhodly přesunout pozornost k mnohem menším, ale hrozivým útokům.“ Zmínil přitom neúspěšný pokus Nigerijce odpálit se 25. prosince v letadle letícím z Amsterdamu do Detroitu. [celá zpráva]

Pákistán představuje hrozbu

Hlavně ale Biden vyjádřil obavy z vývoje v Pákistánu, kde jsou aktivní muslimští radikálové včetně pákistánské odnože Tálibánu. Ovládají část kmenových území na severozápadě země.

"Je to velká země," vyjádřil se Biden o Pákistánu. "Vlastní jaderné zbraně, které mohou být použity. Má také významnou minoritu radikalizovaných obyvatel. Není to úplně funkční demokracie ve smyslu, v jakém si ji představujeme. A proto... mi dělá největší obavy."

Strach, že by se pákistánských jaderných zbraní mohli zmocnit radikálové, dal najevo už ředitel americké národní zpravodajské služby Dennis Blair.

Americký ministr obrany Robert Gates při návštěvě Indie a Pákistánu vyjádřil obavy, že by se al-Káida mohla pokusit podnítit jadernou válku mezi oběma těmito zeměmi.

Pákistán také navzdory tlaku USA odmítl letos rozšířit ofenzívu proti radikálům v kmenových oblastech a cílit na bezpečné přístavy Afghánského Tálibánu. Zdůvodnil to tím, že jeho armáda jej již plně vytížena. [celá zpráva]

Biden hovořil také o Íránu a jeho jaderný program označil za velmi znepokojující. "Jestliže budou pokračovat v cestě jaderných zbraní a získají možnost je nasadit, pak se obávám následků... Získání jaderných zbraní, to je velmi destabilizující," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám