Hlavní obsah

Řekové zahájili rozsáhlou stávku proti vládním úsporám

Řecké odbory veřejného sektoru ve středu zahájily první rozsáhlou stávkovou akci proti vládním plánům, které chtějí řešit dluhovou krizi země pomocí razantních rozpočtových úspor. Čtyřiadvacetihodinová stávka zastavila lety, zavřela vládní úřady a školy a služby veřejných nemocnic omezila jen na pohotovost.

Článek

Stávka letových dispečerů o půlnoci (23:00 SEČ) přerušila letecké spojení Řecka se světem včetně České republiky. Kvůli stávce byly nuceny zrušit svůj středeční let z Prahy do Atén také České aerolinie. "Po skončení protestu nasadíme na linku větší letadlo, abychom mohli přepravit všechny cestující," řekla mluvčí aerolinek Hana Hejsková.

Odborový svaz státních zaměstnanců ADEDY, který je napojen na řecké komunisty, svolal na dopoledne v Aténách protestní shromáždění. Centrem města pochodovalo asi 7000 lidí. ADEDY zejména protestuje proti plánům socialistické vlády na snížení mezd a příplatků ve veřejném sektoru.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Plakát vyzývající k rozsáhlé stávce

Poté, co vláda v úterý představila konkrétní návrhy důchodové reformy, daňových změn a snížení mezd, ADEDY pohrozil, že zřejmě uskuteční další stávky. Zvažuje například, že se připojí ke stávce zaměstnanců soukromého sektoru plánované na 24. února.

Řecko ve finanční krizi
Řecká vláda pod tlakem Evropské unie a finančních trhů vypracovala plán úspor, který má vytáhnout zemi z krize předlužených veřejných financí a zabránit hrozbě státního bankrotu. Plán počítá se snížením rozpočtového deficitu do roku 2013 z loňských téměř 13 procent pod tři procenta hrubého domácího produktu.
Kromě snížení mezd a příplatků počítá vláda například se zvýšením věku odchodu do důchodu a zrušením práva na předčasný odchod do důchodu, což všechno tradičně militantní řecké odbory nutí k rozhodným protestům.
Řecko je v těžké situaci, protože musí letos sehnat peníze na splacení dluhopisů v sumě asi 50 miliard eur v situaci, kdy se jeho náklady dluhové služby po odhalení pravdy o astronomickém rozpočtovém deficitu a státním dluhu prudce zvýšily.
O tom, jak zabránit, aby bylo Řecko nuceno vyhlásit státní bankrot, bude ve čtvrtek jednat mimořádný summit Evropské unie. Zprávy médií, které potvrzují dohady na finančních trzích, v úterý naznačovaly, že členské země eurozóny zřejmě předlužené zemi poskytnou určitou pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám