Hlavní obsah

Děti tvoří třetinu kambodžských sexuálních pracovnic

Novinky, CNN,
Phnompenh

Třetinu sexuálních pracovnic v Kambodži tvoří nezletilá mládež. Uvedla to americká nevládní organizace ECPAT . Americké ministerstvo zahraničních věcí se na zemi snaží tlačit, aby omezila obchod s dětmi, ovšem situace se v zemi moc nezlepšuje. Kambodža jednou ze zemí, kde sexuální turisté vyhledávají styk s dětmi a pannami. Velký počet obětí tvoří Vietnamky nucené k prostituci v nevěstincích, masážních salónech a karaoke barech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve zprávě o obchodu s lidmi zařadilo americké ministerstvo zahraničí Kambodžu na seznam zemí kategorie 2, které je potřeba z tohoto důvodu sledovat, protože místní vláda nedodržuje ani všechny základní podmínky, které mají obchodu s lidmi zabránit, ale alespoň se o to snaží.

Jak ale říká o Kambodži Luis CdeBaca, který na americkém ministerstvu zahraničí vede oddělení po monitorování obchodu s lidmi a boj proti němu: „Ve srovnání s předchozím rokem počet obětí roste a počet žalob klesá. Zpráva ukazuje, že navzdory obecné snaze vláda nevykazuje pokrok v odsuzování a trestání zločinců, kteří obchodují s lidmi, a nechrání ani oběti tohoto obchodu".

O zlé situaci v zemi informuje Aaron Cohen z Kalifornie, který založil nadaci AbolishingSlavery.com: „Označil bych Kambodžu spolu s Indií jako jedno z nejhorších míst na světě, kde se obchoduje s lidem i kvůli sexu“.

Tragický příběh zneužívané

Tragický osud těchto dívek dokumentuje Cohen na případu Vietnamky Jonty Thernové, která zemřela ve věku sedmnácti let na selhání jater. Její rodiče utekli do Kambodže z Vietnamu, měli ale velké dluhy a trpěli velkou chudobou. Matka proto desetiletou Jonty prodala osobě, která řekla, že dívka bude prodávat květiny a cukrovinky zákazníkům v barech a nočních klubech. Brzy se ale dověděla, že její dcera tam byla bita a opakovaně znásilněna.

Teprve po třech letech fyzického násilí a sexuálního zneužívání mohla Jonty odejít k rodině. Krátce poté začala i se svou sestrou pracovat v karaoke baru, aby pomohla rodičům splácet dluhy. Tehdy v roce 2005 poprvé s ní setkal Cohen pátrající po obětech obchodu s dětmi, které končí v rukou kuplířů.

„Hrál jsem sexuálního turistu, chodil jsem z jednoho karaoke baru do druhého, z jednoho masážního salónu do druhého a díval se po nezletilých dívkách. Chtěl jsme je nafilmovat, jak mi nabízejí sex. Ve druhém nebo ve třetím karaoke baru jsem si všiml skutečně mladě vypadající dívky. Vyžádal jsem si ji i její sestru spolu se skupinou dalších. Když dívky začaly tančit a zpívat, zeptal jsem se bordelmamá, co mohu dostat kromě karaoke a ona mi řekla, že sex je za padesát dolarů,“ řekl Cohen, který si vše natáčel na mobilní telefon.

Cohen video poskytl policii, aby udělala razii v tomto karaoke baru sloužícím jako bordel. Jonty a a její sestra Channy byly osvobozeny a poslány o chráněného domu pro oběti sexuálního zneužívání a obchodu s dětmi, kde se jim dostalo péče a vzdělání.

Zabil ji alkohol

S dívkou se při návratech do Kambodže, kde dál bojoval proti obchodu s dětmi, setkával znovu, ovšem loni v listopadu se mu to už nepovedlo. Zemřela v sedmnácti na selhání jater. Důvodem je to, že nezletilé dívky jsou nuceny k nadměrnému pití alkoholu. V karaoke baru všechny předražené drinky platí dívkám host, a dívky proto vypijí, co zvládnou.

„Všiml jsem si, že vypila pivo za dvě sekundy. Vypadala šťastná, ale přesto - třináctiletá dívka v bordelu vypila deset piv za dobu, kdy já zvládl dvě,“ podotkl Cohen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám