Hlavní obsah

Robonaut 2 má pomoci při dobývání vesmíru i výrobě aut

Novinky, pst

Američané chtějí vyslat do vesmíru i umělého astronauta - Robonauta 2. NASA se spojila s General Motors a vyvinula humanoidního robota, který má být schopen pracovat ve vesmíru. Živé astronauty při pohybu ve volném prostoru omezuje skafandr a opravy mimo vesmírnou stanici ISS jsou poměrně namáhavé a nebezpečné.

Článek

Díky novým technologiím spojených s vizuálními a dotykovými senzory a vyhodnocováním údajů z nich, vznikl robot, který může být astronautům k ruce a usnadnit jim práci. General Motors pak chce roboty využít při výrobě aut.

Jak název napovídá R2 navazuje na Robonauta 1, který byl postaven již před deseti lety. R2 je rychlejší, přesnější a silnější - uzvedne čtyřikrát více, necelých 10 kilogramů - to se nezdá jako velká váha, ale pro přesné manipulování je to až dost a stačí to i pro zamýšlené účely ve vesmíru či autovýrobě.

„Naším cílem je postavit stroje, které pomohou lidem v pronikání do vesmíru. Budou schopné pracovat s lidmi, nebo i v podmínkách, které jsou pro lidi nebezpečné,“ uvedl Mike Coats, ředitel Johnsonova střediska, kde R2 vznikl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám