Hlavní obsah

Windows mají vážnou chybu, Microsoft o ní nevěděl 17 let

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci únorového balíčku bezpečnostních aktualizací vydá Microsoft rekordní počet záplat. Mezi nimi bude mimo jiné také oprava vážné chyby, která se poprvé objevila v operačním systému Windows již před 17 lety.

Foto: Archiv, Novinky

Logo operačního systému Windows

Článek

Microsoft potvrdil, že 17 let starou chybu obsahují všechny 32bitové verze operačního systému Windows. A to včetně těch nejnovějších, jako je například Windows XP, Vista a 7. V bezpečí jsou tak pouze uživatelé, kteří používají 64bitové operační systémy.

Nebezpečnou trhlinu mohou zneužít hackeři k ovládnutí cizího počítače. Pokud se jim prostřednictvím díry podaří proniknout do systému, mohou zde instalovat libovolné programy i viry, ale také mazat nebo prohlížet veškerá data na pevném disku.

Chyba je obsažena v samotném jádře operačního sytému - nachází se v subsystému Windows Virtual DOS Machine, který Microsoft začal k operačním systémům přidávat již v roce 1993. Tehdy se jednalo o verzi Windows NT 3.1.

Microsoft v úterý opraví další kritické chyby

Společně se 17 let starou bezpečnostní dírou, na kterou upozornil jeden z vývojářů, opraví Microsoft podle serveru BBC v úterý také dalších 25 chyb ve svých softwarových produktech, z nichž některé jsou označeny jako kritické.

Kromě aktualizací pro operační systém Windows bude balík například obsahovat také opravy pro různé verze kancelářského balíku Office.

Mezi opravami by se podle zahraničních softwarových expertů mohla objevit také záplata nebezpečné trhliny v Internet Exploreru, kterou může zneužít útočník k tomu, aby se dostal ke všem souborům na pevném disku v počítači. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám