Hlavní obsah

Futuristické muzeum od Zahy Hadid vyvolává dojem turbulence

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře letošního roku bude veřejnosti oficiálně otevřeno nové muzeum umění 21. století. Autorem budovy Maxxi je architektka Zaha Hadid. Její stavby patří k tomu nejlepšímu ze současné architektury. Prohlédněte si už nyní její další působivou stavbu, muzeum budoucnosti.

Článek

Všechny futuristické projekty architektky Zahy Hadid jsou charakteristické důraznými liniemi a ladným zaoblením křivek. Národní muzeum umění 21. století v Římě nese jméno Maxxi a je další ukázkou její působivé tvorby.

Maxxi už není jen muzeum, ale i městské kulturní středisko, je to fascinující směs různých galerií.
Zaha Hadid, architektka

Zakázku vyhrála v roce 1999 v mezinárodní soutěži. Zaujala řešením architektonických prvků v souladu s geometrickou sítí okolních domů. Stavbě dominují rozrušované geometrické prvky vytvářející dojem turbulence.

Stavba rozhodně není podobou muzea, jak jsme na něj zvyklí. Je jisté, že bude ovlivňovat vnímání vystavených děl. Vnitřní interiérové panely navrhla Zaha Hadid variabilní tak, aby si je mohl kurátor zcela přizpůsobit svému projektu.

Na stropě najdeme soustavu pohyblivých závěsných systémů, které mají umožňovat prostorově dramatické vyznění výstav.

Budově dominují betonové zdi a transparentní střecha, která moduluje přirozené světlo. Střešní systém je složen z integrovaných rámů a žaluzií se zařízeními pro filtrování slunečního světla.

Budova se rozkládá na celkové ploše 29 tisíc metrů čtverečních. Nechybí v ní knihovna, mediální centrum, kavárna i restaurace. Očekává se, že muzeum přiláká 200 až 400 tisíc návštěvníků ročně.

"Budova Maxxi se má stát výzkumnou dílnou pro porovnání různých moderních médií: má představovat design, módu, film a reklamu, umění a architekturu. Má se stát továrnou tvořivosti. A jeho kulturní misi mají vyjadřovat tři klíčová slova: inovace, multikulturalismus a interdisciplinarita," říká Pio Baldi, prezident nadace Maxxi.

Zaha Hadid, rodačka z Bagdádu

Zaha Hadid získala v roce 2004 prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu v roce 2004. Tato cena je považována za Nobelovu cenu v architektuře, takže ji dostávají jen opravdové špičky současné světové architektonické scény.

Architektka Zaha Hadid neustále testuje hledá hranice architektury a designu, typické je pro ní experimentování s ostrými výraznými hranami stavby a s dynamikou. 

Stala se její laureátkou ceny japonské umělecké asociace nazvané Praemium Imperiale.

Podle kanceláře Zahy Hadid čítá stálá sbírka nadace MAXXI k dnešnímu datu více než 350 současných uměleckých děl a 75 tisíc architektonických výkresů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vypadá jazyk současné architektury

Úžasné stavitelské projekty v Evropě a nepřehlédnutelné rodinné vily ze všech koutů světa představují dvě objemné knihy, které vydal Slovart. První se jmenuje...

Výběr článků

Načítám