Hlavní obsah

Pákistánskou vědkyni uznali vinnou ze střelby na americké vojáky na policejní stanici

Novinky, Alex Švamberk
New York
Aktualizováno

Porota v americkém Manhattanu ve středu shledala vinnou pákistánskou neuroložku Aafia Siddiquiová, zvanou paní Al-Káida, z pokusu zavraždit americké vojáky a agenty FBI v Afghánistánu. Žena se na policejní stanici v Afghánistánu zmocnila pušky a vypálila po amerických vojácích a agentech FBI, kteří se ji snažili vyslechnout. Nikoho však nezasáhla. Ženě hrozí trest v délce až šedesáti let za pokus o vraždu a nedovolené ozbrojování.

Článek

Aafiu Siddiquiovou se chystali 18. července 2008 vyslechnout na afghánské policejní stanici dva agenti FBI. Přestože v místnosti byli ještě rotmistr, kapitán a tlumočníci, podařilo se jí zmocnit se nestřežené pušky M-4 a vypálit z ní po Američanech dvě rány, aniž by však kohokoli zasáhla. Pohotový rotmistra vytasil pistoli a nejméně jednou ranou ženu zasáhl.

Ženu zadržela o den dříve afghánská policie v provincii Ghazní u budovy guvernéra, měla u sebe chemikálie na výrobu bomb, návody, jak je vyrobit a další poznámky včetně mapy New Yorku s vyznačenými citlivými místy. Podle toho se zdálo, že chce spáchat velký útok, který by si vyžádal hodně obětí.

V bloku měla rovněž poznamenáno, jak by se dalo útočit na americká bezpilotní letadla, nebo provést útok za pomoci podvodních bomb či kluzáků.

Po ženě narozené v Pákistánu, která vystudoval neurologii na Massachusettském technologickém institutu v USA, už delší dobu pátrala FBI, neboť měla pocit, že je napojena na Al-Káidu.

Siddiquiová byla v srpnu 2008 vydána do USA, kde se s ní konal soud. Před porotu se případ dostal v pondělí. Žena byla obviněna z pokusu zavraždit americké vojáky.

Žalobce v závěrečné řeči uvedl, že pokud by dvanáctičlenná porota dospěla k závěru, že žena je nevinná, pak by to znamenalo, že deset svědků, kteří ji viděli pálit z pušky nebo alespoň slyšeli výstřely, by muselo lhát.

Obhájce namítal, že by žena měla být osvobozena. Nebyly zajištěny žádné důkazy, potvrzující, že žena na policejní stanici střílela. Chyběly i kulky. Žena střelbu popírala. Větší váhu ale mělo svědectví vojáků.

O případu informovaly Hlas Ameriky, BBC, New York Daily News a CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám