Hlavní obsah

Mimořádná schůze sněmovny bude v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Mimořádná schůze sněmovny iniciovaná ČSSD bude v úterý od 11:00. Svolal ji šéf dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD), sdělila ve středu večer jeho mluvčí Kristýna Landová. Poslanci mají projednat vládní protikorupční balíček a předlohy levice a KDU-ČSL.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD naslouchají svému předsedovi.

Článek

Požadavkem na svolání mimořádné schůze reagují sociální demokraté na obstrukce, k nimž se uchýlila ODS, která je považuje za zcela legitimní a vyzvala k nim i další demokratické strany.

Sociální demokraté chtějí spolu s komunisty schválit své návrhy na zrušení zdravotnických poplatků, navrácení výše mateřské na úroveň loňského roku a hodlají také obnovit vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci.

Sobotka oznámil, že vedle vlastních návrhů by se na mimořádné schůzi mohly projednávat i některé vládní návrhy.

Ve Sněmovně je například návrh ministra financí Eduarda Janoty na vydání dluhopisů. Jeho nepřijetí by dle ministra prodražilo správu státního dluhu o dvě miliardy korun.

Odpoledne se jednání rozběhlo

Odpoledne se poslancům podařilo projednat několik norem. Do dalšího čtení propustili návrh zákona z pera poslanců ČSSD a KSČM na omezení hazardu, poté podpořili návrh ČSSD, který má zamezit reklamním katalogovým podvodům.

Do výboru se naopak vrátí návrh novely zákona o provozu na silničních komunikacích, který řeší například problematiku "blízké osoby", na níž se někteří řidiči odvolávají.

Poslanci stihli večer podpořit v prvním čtení zdanění všech peněžních náhrad ústavních činitelů přináší návrh poslanců ČSSD a KSČM. [celá zpráva]

Návrh je reakcí na nesoulad zákona o platu ústavních činitelů se zákonem o daních z příjmů. Parlament loni v rámci úprav daňového zákona schválil zdanění některých náhrad od počátku letošního roku, v zákoně o platu ale nechal pasáž, podle níž náhrady dani nepodléhají.

Projednání se dočkal i zákon o ozbrojených silách České republiky, která by mimo jiné umožnila propustit vojáky kvůli sympatiím k extremismu bez výsluhových náhrad.

Reklama

Výběr článků

Načítám