Hlavní obsah

Jed vpíchnutý přímo do srdce zabil velitele Hamásu

Právo, los

Injekci přímo do srdce vbodli členové zabijáckého komanda jednomu z velitelů ozbrojeného křídla palestinského hnutí Hamás, který byl nalezen minulý týden zavražděný v dubajském hotelu. Napsal to britský server Timesonline.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa , Reuters

Přehlídka bojovníků Hamásu

Článek

Agenti pronikli dopoledne 20. ledna do hotelu Al-Bustan Rotana v Dubaji ve Spojených arabských emirátech (SAE), kde se Mahmúd Mabhúh o den dříve ubytoval. Ačkoli se v pokoji pečlivě zabarikádoval, zatím neznámou fintou se jim podařilo k němu proniknout.

„Prosím, nerušit!“

Pak vbodli 50letému muži do srdce injekci s látkou vyvolávající okamžitý infarkt. Po vraždě pečlivě ofotografovali všechny dokumenty, které měl v aktovce, na kliku dveří pověsili cedulku s nápisem „Prosím, nerušit“ a zmizeli. Tělo hotelový personál objevil krátce po obědě.

Lékaři zpočátku uvedli jako příčinu smrti běžný infarkt, speciální krevní testy provedené později v Paříži odhalily jed, napsal server.

Hamás obvinil Izraelce

Hamás z vraždy okamžitě obvinil izraelskou tajnou službu Mossad. „Budeme pokračovat ve svaté válce a mučednictví… za tento sionistický zločin se pomstíme,“ stojí v prohlášení hnutí. Radikálové podle serveru IsraelNN.com rovněž pohrozili odvetnými útoky na Židy mimo Izrael s tím, že likvidace jejich velitele „změnila pravidla“.

Izrael odmítl Mahmúdovu smrt oficiálně komentovat, pozorovatelé ale nepochybují, že Mossad po něm jistě šel. Spojoval ho s únosem a vraždou dvou svých vojáků v roce 1989. Navíc měl na starosti dodávky „speciálních zbraní“ do Gazy. „Jsem přesvědčen, že právě otázka zbraní byla důvodem, proč se stal terčem,“ řekl zdroj blízký Hamásu.

Mluvčí: Komando přijelo s ministrem

Mluvčí Hamásu Talál Násir řekl deníku SAE The National, že Mabhúh byl v Dubaji zranitelný, protože tam užíval pas s pravým jménem a cestoval bez tělesných strážců, aby nepoutal pozornost.

Další představitel hnutí Mahmúd az-Zahar naznačil, že agenti, kteří měli Mabhúha zabít, přijeli do SAE jako součást doprovodu delegace izraelského ministra národní infrastruktury Uzi Landaua. Ten to ovšem ostře odmítl.

„Můj doprovod se týkal mezinárodní konference v Abú Zabí… Divoká orientální představivost (Hamásu)… pramení ze zlosti z toho, že izraelská vlajka vlaje v Abú Zabí,“ prohlásil podle IsraelNN.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám