Hlavní obsah

Klaus o povinném očkování: mě se týkat nebude, nepřipadá v úvahu

Ostrava

Prezident Václav Klaus nadále nesouhlasí s povinným očkováním proti prasečí chřipce. Podle jeho slov by povinné očkování znamenalo pošlapání lidských práv. Kabinet premiéra Jana Fischera v pondělí rozhodne, zda schválí návrh ministerstva zdravotnictví, které pro případ epidemie počítá s naočkování více než 200 000 lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Očkování by se mělo týkat především policistů, hasičů, zdravotníků, ale i samotného prezidenta. Jedná se o lidi, kteří byli určeni jako nezbytní pro chod státu.

"Mě se to určitě týkat nebude. To nepřipadá v úvahu," řekl prezident. Prasečí chřipku označil za chatrnou a nevýznamnou chorobu.

"Vetuji možnost, že by se kvůli této potencionální chřipce mělo něco někomu nařizovat. To je pošlapávání elementární lidské svobody. Není to potřeba dělat. Toto není fatální nemoc," tvrdí Klaus.

Klaus v minulém týdnu připodobnil prasečí chřipku k mediální bublině, která je podle něj na úrovni globálního oteplování.

Prezidenta coby vrchního velitele ozbrojených sil se dotkl původní záměr ministerstva povinně očkovat 16 000 vojáků a civilních zaměstnanců armády. Nakonec armáda počítá s očkováním pouze poloviny původně předpokládaného počtu.

Povinné očkování se principielně nelíbí ani ministryni zdravotnictví Daně Juráskové, jejíž resort materiál na základě Bezpečnostní rady státu předkládá. Jurásková by dala přednost dobrovolnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám