Hlavní obsah

Američané chtěli z Haiti unést třicet dětí do zahraničí

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Desítka Američanů byla zatčena na Haiti. Skupina je podezřelá z pokusu o únos asi třiceti dětí do zahraničí přes Dominikánskou republiku. Za mřížemi skončili také dva Haiťané, kteří jim měli pomáhat. Informovaly o tom v neděli světové agentury.

Článek

Zadržení Američané se podle zpravodajské stanice CNN hájí tím, že děti nechtěli unést, nýbrž že je pouze zamýšleli přepravit do dočasného útulku v Dominikánské republice.

Pět Američanů a pět Američanek bylo zadrženo, když se snažili převézt v autobuse 31 až 33 dětí ve věku od dvou měsíců do 12 let. Neměli však doklady a povolení k přepravě dětí do zahraničí. "Jedná se o krádež, nejedná se o adopci," zdůraznil haitský ministr sociálních věcí Yves Christallin.

Přijeli jsme na Haiti, abychom pomohli těm, kteří nemají žádnou další možnost pomoci.
zadržená Američanka Laura Slisbyová

"Zdá se, že dětský domov (těch dětí) byl zničen, a Američané se je snažili převézt do útulku v Dominikánské republice. Nevyřídili si ale výstupní víza z Haiti," podotkl nejmenovaný haitský činitel.

Obyvatel amerického Idaha Sean Lankford řekl novinářům, že ve skupině zatčených je jeho žena a osmnáctiletý syn. Podle něj členové skupiny věřili v pravost dokladů, které obdrželi od haitských partnerů.

Údajné nedorozumění

"Přijeli jsme na Haiti, abychom pomohli těm, kteří nemají žádnou další možnost pomoci," řekla Laura Slisbyová, jedna ze zadržených Američanek. Ona i její kolegové jsou členy charity New Life Children´s Refuge z Idaha.

"Náš tým byl zadržen na základě chyby a děláme všechno, aby se nedorozumění z Port-au-Prince vyřešilo," říká prohlášení na stránkách charity.

Zemětřesení 12. ledna si vyžádalo desetitisíce mrtvých a tisíce dětí se stalo sirotky. Mnohé z nich již byly adoptovány rodinami ve Spojených státech, Francii a dalších zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám