Hlavní obsah

Toyota svolává v Evropě téměř dva milióny aut k opravě pedálu

Největší světová automobilka Toyota Motor svolá v Evropě až 1,8 miliónu vozů k opravě plynového pedálu. Opatření se podle páteční zprávy firmy týká vozů Yaris, Corolla, Aygo, iQ, Auris, Verso, Avensis a RAV4. Akce se týká i některých vozů prodaných v ČR.

Článek

"Toyota kvůli tomuto problému zorganizuje v Evropě potažmo v České republice svolávací akci. Konkrétní modely a přesný počet vozů, kterých se tato záležitost případně týká, je stále v šetření. Podrobnosti nápravných opatření a způsob jejich provedení bude oznámen přímo majitelům těchto vozů," řekl již dříve mluvčí českého zastoupení automobilky Tomáš Vaněk.

¨Toyota již kvůli problémům s plynovým pedálem svolala k opravě milióny automobilů ve Spojených státech. Po celém světě již závada pedálu donutila firmu svolat od loňska k opravám celkem osm miliónů vozů, což je více, než prodala za celý loňský rok.

V USA Toyota zastaví výrobu

V USA dokonce firmy zastavila prodej aut a od příštího týdne přestane vyrábět osm modelů. Firmu vyšetřuje už druhý výbor Kongresu. Šetří bezpečnost provozu těchto aut. Výbor pro energetiku a obchod tvrdí, že náhlá akcelerace může za 19 nehod, při nichž zemřeli lidé.

Toyota upozornila, že v Evropě bylo nahlášeno pouze omezené množství případů vadného pedálu a že neví o žádné nehodě v důsledku této závady. Továrny společnosti již používají odlišné součástky, takže podle firmy není zapotřebí v Evropě zastavovat výrobu, jak k tomu společnost sáhla v Severní Americe.

Na evropském trhu není Toyota významným hráčem. Podle prodeje jí patří osmá příčka a pětiprocentní podíl na trhu. V loňském roce v zemích Evropské unie, Norsku a na Islandu její prodej klesl o 4,7 procenta na 73 .831 vozů a prodej luxusní řady Lexus se propadl o více než čtvrtinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám