Hlavní obsah

Rusko poslalo do vzduchu stíhačku páté generace

• Aktualizováno

Ruská stíhačka Suchoj 5. generace se v pátek poprvé vznesla do vzduchu z vojenské základny u Komsomolsku na Amuru. Let byl podle agentury Interfax úspěšný. Ovšem do výzbroje bude nový stroj zařazen až v roce 2015.

Článek

“Je to významná událost v historii ruského letectví. První let skončil s výbornými výsledky,” citoval ruský server Pravda guvernéra Chabarovské oblasti Vjačeslava Športa. Letadlo zatím vidělo jen pár lidí - konstruktéři a piloti.

Letoun je schopný dosáhnout maximální rychlosti 2 100 km/h a jeho dolet má být 5 500 kilometerů. Nový Suchoj se zatím označuje jako T-50 nebo PAK FA. Datum prvního startu se několikrát odkládalo.

Nová stíhačka má nahradit MiG-29 Fulcrum a Su-27 Flanker a současně se stát svým způsobem odpovědí na nové americké stroje F-22 Raptor (už je ve výzbroji USA) a F-35 Lightning II.

Stroj je víceúčelový a radary s ním mají problémy

Hlavním zadáním stíhačky páté generace má být podle ČTK vybojování vzdušné nadvlády, ale stroj má být víceúčelový a schopný útočit na vzdušné i pozemní cíle v jakémkoliv počasí a době. Vyznačovat se má mimořádnou obratností, obtížnou zjistitelností radary a infračervenými čidly i schopností vzlétat a přistávat na drahách o délce jen 300-400 metrů. Osm ze 16 závěsů pro výzbroj je umístěno uvnitř stroje.

Ministerstvo obrany plánuje nakupovat nové stroje už od roku 2015. Podle skeptičtějších analytiků bude Rusku trvat od premiérového testovacího letu nejméně deset let, než se začne nová stíhačka sériově vyrábět.

Do té doby má být do ruské výzbroje zařazena stíhačka Suchoj Su-35, označovaná za stroj generace 4++. Ruské letectvo si zatím objednalo 48 z těchto strojů, které podle různých zdrojů mají být do výzbroje zařazeny letos či napřesrok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám