Hlavní obsah

Mobilní aplikace iMussolini vyvolala v Itálii obrovský rozruch

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Italští neofašisté si mnou ruce, peněženka 25letého programátora Luigiho Marina z Neapole se plní a tamější veřejnost je v tichém šoku. Aplikace iMussolini, nabízená za 79 eurocentů (20 korun), plná projevů italského fašistického diktátora, se v Itálii stala druhou nejstahovanější aplikací tamějších iTunes

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nová aplikace, která byla dána do prodeje 21. ledna, obsahuje na sto Duceho projevů, z nichž poslední z nich pochází z roku 1938, kdy byly v Itálii zavedeny diskriminační zákony vůči židovské populaci. V týdnu, kdy si Evropa připomíná 65. výročí osvobození koncentračního táboru Auschwitz-Birkenau, vyvolalo uvedení aplikace do prodeje protesty mnoha lidí.

Pokud však něco Italy překvapilo, tak to nebyla ani tak existence samotné aplikace, jako její blesková oblíbenost. První den si ji stáhlo sice jen 55 lidí, druhý den ale už 600 a pak již vždy více než 1000 lidí denně. Aplikace se tak v Itálii dostala aktuálně na druhou příčku nejstahovanějších programů, hned za utilitu umožňující úpravu pozadí telefonu. Ani hra vydaná k filmovému hitu Avatar nedosáhla takové oblíbenosti mezi uživateli jako kontroverzní iMussolini.

"Nechci svou aplikací nikterak velebit fašistickou éru země, chtěl jsem jen vytvořit něco, co bude dokumentovat smutnou stránku historie naší země," uvedl autor aplikace Luigi Marino v prohlášení, které doprovází aplikaci. Pro italská média pak uvedl, že aby se vyhnul kontroverzi, příště vytvoří aplikaci, která bude obsahovat projevy zcela jiné osoby, třeba Gándhího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám