Hlavní obsah

Soud zprostil Villepina nařčení z pomluvy Sarkozyho

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Pařížský soud zbavil ve čtvrtek bývalého francouzského premiéra Dominiqua de Villepina nařčení, že se v rámci tzv. aféry Clearstream snažil očernit svého vnitrostranického rivala v boji o prezidentskou kandidaturu a nynější hlavu státu Nicolase Sarkozyho jako finančního podvodníka.

Foto: Charles Platiau , Reuters

Dominique de Villepin

Článek

„Po několika letech těžkostí se prokázala moje nevina. Chci ale obrátit list. Necítím žádnou zášť ani netoužím po pomstě,“ komentoval výrok poroty Villepin. Současně naznačil, že se chce vrátit do vrcholné politiky, když řekl, že má v úmyslu nyní opět „sloužit Francouzům“.

Komentátoři soudí, že Villepin má nyní dobré vyhlídky ucházet se v roce 2012 o prezidentský úřad.

Seznamy se ukázaly jako falešné

Sarkozy, který v procesu figuroval jako spolužalobce, verdikt zatím nechtěl komentovat. Soud vynesl rozsudek v den prezidentových 55. narozenin.

Ve skandálu starém šest let šlo o Villepinův údajný pokus očernit Sarkozyho před volbami hlavy státu v roce 2007. Aféra propukla poté, co anonym zaslal justici počítačové listiny lucemburské finanční společnosti Clearstream, v níž se měly prát špinavé peníze. Z dokumentů vyplývalo, že někteří čelní politici a manažeři mají tajná zahraniční konta, na která jim prý chodily provize za prodej francouzských vojenských lodí na Tchaj-wan.

Na seznamu se ocitlo i jméno Sarkozyho, jenž byl v té době ministrem vnitra a soupeřil s Villepinem o nominaci na prezidentský úřad za vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP).

Dokumenty se ale ukázaly jako zfalšované, což potvrdilo i šetření tajných služeb DGSE a DST. Villepin prý ale výsledky šetření vedené generálem Philippem Rondotem, svým přítelem, záměrně zadržoval. Údajně proto, aby stín podezření na Sarkozym ulpěl natrvalo. V době vypuknutí skandálu Sarkozy přísahal, že autora pomluvy „pověsí na řeznické háky“.

Viníci mají jít do vězení

Státní zástupce považoval Villepina jen za spolupachatele, požadoval však pro něj pro „pasivní napomáhání“ osmnáctiměsíční vězení s podmíněným odkladem a pokutu 45 tisíc eur (1,2 mil. Kč).

V procesu byli souzeni vedle Villepina další čtyři lidé. Bývalý viceprezident koncernu EADS Jean-Louis Gergorin, který falešné seznamy předal soudci, vyvázl se třemi lety vězení, z toho 15 měsíců nepodmíněně. Bývalý počítačový expert EADS Imad Lahoud, který seznam sestavil a vypálil na cédéčko, dostal rovněž tříletý trest, z toho ale rok a půl nepodmíněně. Další účastník aféry Florian Bourges dostal čtyřměsíční podmínečný trest vězení.

Zproštěn viny byl novinář Denis Robert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám