Hlavní obsah

Zmrzlé Česko pokryl nový sníh, D1 na Brno byla uzavřena

Aktualizováno

Na většině území České republiky napadlo v noci na čtvrtek několik centimetrů sněhu, který komplikuje situaci zejména na silnicích. Díky silnému větru se navíc tvoří na některých místech závěje. Dálnice D1 ve směru na Brno na 107. kilometru byla uzavřena kvůli nehodě kamiónů. Zhruba v 8:45 obnovili policisté dopravu v levém jízdním pruhu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na Brněnsku popojíždějí auta v dlouhých kolonách.

Článek

Kamióny se po srážce vzpříčily přes celou vozovku. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, ale z havarovaných vozů unikaly provozní kapaliny a nafta.

Na dálnici se tvořily kolony, řekl Novinkám dispečer Ústředního automotoklubu. Policie nedoporučovaa kvůli sněžení opustit dálnici.

"Jsou tam profesionální hasiči ze stanice Jihlava, kteří provádějí přečerpávání nafty z kamionů," řekla Petra Musilová, mluvčí krajských hasičů.

Další nehoda na D1

Nehoda na stejné dálnici se stala také na 128. kilometru ve směru na Brno, kde je uzavřen levý jízdní pruh.

Rtutě teploměrů jsou stále výrazně pod bodem mrazu. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na tvorbu sněhových jazyků platí do odvolání.

Na Vysočině dále sněží

Na Vysočině v noci připadlo i deset centimetrů sněhu a stále sněží. Na silnicích se kvůli nárazovému větru místy tvoří sněhové jazyky. Nákladní auta stála pod kopcem v Kostelci u Jihlavy, havarovaný kamion blokoval dopravu ze Stříteže do Dobronína na Jihlavsku.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Dopravní situace na Vysočině se dopoledne zklidnila. „Potíže vznikly ráno, když auta uvízlá na D1 kvůli nehodě kamiónů hledala objízdné trasy. Policie pouštěla z dálnice jen osobní auta. Po zprůjezdnění dálnice se už ale provoz rozhýbal a nevíme o žádných silnicích v kraji, které by se nedaly projet,“ shrnula dispečerka věra Drdlová.

Mnozí řidiči měli potíže s orientací, protože značky byly zaváté. „Nyní už by mělo být všechno průjezdné. Fouká ale vítr, otevřené úseky se zavívají a řidiči musí být maximálně opatrní,“ zdůraznila Drdlová.

Se sněhem se museli potýkat i silničáři v Praze.  Rozježděný sníh místy zůstává jen na vedlejších cestách, kde by měli být řidiči opatrnější. Na okrajích metropole silničářům zkomplikoval situaci i vítr, který fouká sníh na vozovky, řekl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Na jihu Čech se tvoří závěje

Na jihu Čech sněží, silný vítr vytváří na silnicích závěje. Na vozovkách v celém kraji leží nová vrstva sněhu, provádí se údržba. V Chýnově na Táborsku sjel kamión do příkopu. Ze všech meteorologických stanic ráno hlásí sněžení. V kraji leží 16 až 36 centimetrů sněhu.

Foto: Milan Freiberg, Právo

Komunikace na Hlučínsku odklízejí pluhy a frézy.

Novou nadílku dostaly také střední Čechy. Na Mladoboleslavsku napadlo kolem pěti centimetrů a stále mírně sněží. „Od noci jsem zase na nohou, jezdíme s pluhem a solíme,“ řekl Právu jeden z řidičů nákladního auta s pluhem ze středočeské správy silnic. Ještě za tmy vyrazili do ulici i lidé s hrably a košťaty a začali uklízet chodníky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zasněžená auta v Mladé Boleslavi

Na dálnici D2 komplikuje údržbu mráz

Jen se zvýšenou opatrností jsou po nočním sněžení sjízdné silnice na jižní Moravě. Na většině z nich leží uježděná vrstva sněhové nadílky. Vzhledem k mrazům chemický posyp nezabírá - tedy sníh netaje a je odklízen radlicemi.

Mrazy komplikují chemickou údržbu na Brněnsku, na silničních tazích Brno-Mikulov a Brno-Svitavy, které patří k nejdůležitějším v kraji. Na dálnici D2, tedy trase Brno-Břeclav, se místy vlivem větru tvořily nad ránem sněhové jazyky.

Problémy na západě Čech

V Karlovarském kraji je nejhorší situace na Chebsku, především v okolí Mariánských Lázní, kde uvízlo několik osobních aut. Na některých místech poměrně silný vítr vytvořil až metrové závěje a sněhové jazyky. U obec Sítiny uvízl autobus.

Foto: Milan Freiberg, Právo

Zasněžená silnice na Ostravsku

„Podařilo se nám k němu dostat vcelku rychle, nebyl tam dlouho,“ řekl šéf zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Problémy měli podle něj řidiči i u Poutnova, kde se v kopci za železničním přejezdem nemohla auta rozjet.

Hlavní tah z Karlových Varů na Prahu, v kopci u Olšových Vrat, byl nad ránem uzavřen a utvořila se tam kolona. „Kvůli nehodě, která se tam stala už večer jsme nemohli uklízet,“ vysvětlil příčinu uzavření silnice Bulka. Dopoledne byla komunikace už průjezdná.

Sněhové jazyky či závěje se tvoří i na části dálnice D5 v okolí Přimdy, informují silničáři a doporučují jízdu se zvýšenou opatrností.

Kopec u Náchoda zablokovaly kamióny

V Ústeckém kraji jsou všechny hlavní komunikace sjízdné, bez problému se dá jezdit i po dálnici D8. Silničáři ale na všech komunikacích doporučují maximální opatrnost.

v Královéhradeckém kraji napadlo přes noc až 15 centimetrů sněhu, nejsložitější situace panovala zřejmě na Broumovsku. Už od půlnoci řešili silničáři návěje sněhu na silnici do obce Božanov. Už tři čtvrtě po půlnoci sem vyjížděli hasiči k vyproštění dvou automobilů ze závějí.

„Protože vozidla nešla odtáhnout, hasiči nakonec naložili jednoho řidiče s dítětem a odvezli je z místa zásahu v cisterně. Druhý řidič odvoz odmítl,“ uvedl operační důstojník hasičů. Silnici bylo nakonec nutné po šesté hodině ráno zhruba na hodinu uzavřít.

S téměř sněhovou kalamitou se musela vypořádat i doprava v Náchodě. Na vysokovském kopci se totiž mezi šestou a sedmou hodinou ranní ve stoupání ve směru do Náchoda zablokovaly kamiony. „ Silnice byla částečně průjezdná, ale tvořily se kolony. Situace byla nejsložitější po osmé hodině,“ uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová a dodala, že během rána a dopoledne byly na policii hlášeny tři dopravní nehody. „Je však pravděpodobné, že nehod bylo víc. Většinou však jde o nižší škody,“ dodala mluvčí.

K dopravní nehodě došlo také po páté hodině ranní na silnici mezi Českým Meziříčím a Opočnem na Rychnovsku. Při nárazu auta do stromu byla jedna osoba zraněna.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na silnicích Zlínska leží ujetá vrstva čerstvého sněhu. Motoristé musejí být maximálně opatrní.

Na silnicích v Pardubickém kraji leží nový sníh. Během noci jej připadlo až deset centimetrů a mnohde chumelí dál. Kvůli silnému větru se často vytvářejí sněhové jazyky, informuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Kamiony mají problémy i na Liberecku

Také v Libereckém kraji musí řidiči počítat s problémy kvůli sněhu a větru. Hlavně kamiony mají kvůli sněhu problémy ve stoupáních.

Největší potíže jsou na silnici I/65 na Jablonecku, kde v Rychnovském kopci blokují uvízlé kamiony oba jízdní pruhy. Podobně to ale vypadá i na silnici I/10 v Loužnici na Jablonecku a od Desné na Kořenov, kde také vozovky blokují váznoucí kamiony. Dopravní nehody jsou hlášeny v Poniklé a v Hájích nad Jizerou na Semilsku.

Ve Zlíně kolabuje doprava

Ve Zlíně kolabuje kvůli sněžení od rána doprava, město je průjezdné jen s obtížemi. „Kolony se pohybují krokem a maximálně na druhý rychlostní stupeň,“ uvedla mluvčí krajského policejního ředitelství Jana Bartíková.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Osmdesátiletá Filoména Křenová odklízí sníh z chodníku v Březolupech na Uherskohradišťsku.

„Horší je situace na Vsetínsku. Ze Zlína tam nelze dojet ani od Sirákova, který tradičně blokují kamiony, ani z Bratřejova, kde je situace podobná.

Na Uherskohradišťsku brzdí dopravu několik drobných nehod, například ve Starém Městě nebo v Uherském Brodě. Abnormální pozor by si měli dávat také chodci, jízdní vlastnosti aut jsou úplně jiné než za sucha,“ dodala mluvčí.

Podobná situace je v Jihomoravském kraji. Drobně tam sněží. Auta v Brně spíše kloužou, než jezdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám