Hlavní obsah

Vláda ignorovala Sněmovnu, levice nemohla hlasovat

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nepřítomnost členů vlády zamezila ve středu levici hlasovat o návrzích na zavedení opětovného proplácení prvních tří dnů nemoci a vrácení výše mateřské na původní úroveň. Premiér Jan Fischer po polední pauze na poslance opětovně apeloval, aby se chovali zodpovědně a nezvyšovali schodek rozpočtu.

Článek

Zatímco se zákonodárci dohadovali o důvodech, proč chtějí či nechtějí podpořit dvojici těchto návrhů, nikdo si nevšiml, že v lavicích určených vládě nesedí ani premiér, ani žádný z vládních místopředsedů.

Poslanci na to Jana Kasala, který vedl schůzi vedl, upozornili. Ten se nakonec po jednání s předsedy klubů rozhodl v souladu s jednacím řádem schůzi přerušit. Tím došlo k tomu, že se oba návrhy přesunuly do bloku zákonů, které jsou na programu až další dny.

To se dotklo levicových zákonodárců, kteří chtěli o obou normách hlasovat ještě ve středu, což si prosadili při hlasování o programu schůze. Do něho poslanci ČSSD a KSČM zařadili prakticky všechny své návrhy, zatímco návrhy předložené kabinetem premiéra Jana Fischera až na výjimky ignorovali. Stejně se vedlo i zákonům navrhovaným ostatními stranami.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové poslaneckých klubů si udělali ve Sněmovně rychlou poradu.

Protože vláda svou neúčastí prakticky zabránila pokračování schůze, rozhodli se komunisté požádat o svolání organizačního výboru Sněmovny, na němž by měl premiér tento krok vysvětlit. Šéf KSČM Vojtěch Filip řekl, že něco podobného nezažil ve Sněmovně za posledních 20 let. Jednání bude pokračovat po polední pauze před třetí hodinou.

Fischer k poslancům: je to vaše zodpovědnost

Fischer odpoledne předstoupil před poslance a apeloval na ně, aby se chovali zodpovědně a nepokračovali v demontáži Janotova úsporného balíčku a schváleného rozpočtu.

"Stav rozpočtu není dobrý," zopakoval premiér s tím, že balíček je jakousi krabičkou poslední záchrany, která by měla hypotetickému pacientovi zastavit tepenné krvácení. "Zatím se pacient ani nedostal k lékaři," konstatoval Fischer s tím, že jeho kabinet nemá ve Sněmovně hlasovací právo a strany, které jej do vlády navrhly, by si měly určit co vlastně chtějí. "Je to vaše zodpovědnost," uzavřel premiér své vystoupení.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka následně obvinil  premiéra z toho, že je neobjektivní, protože kritizuje pouze změny rozpočtu navržené levicí. To Fischer odmítl a zopakoval Sobotkovi své předchozí vystoupení, v němž zmínil, že je proti všem změnám rozpočtu.

Ministr financí Eduard Janota následně poslancům připomněl, že nezařadili na program schůze dluhopisný program, kvůli čemuž dojde k prodražení správy státního dluhu o dvě miliardy. "Vy se tady handrkujete o 750 miliónů na dorovnání mateřské, ale zároveň odepíšete dvě miliardy, které budeme muset zbytečně zaplatit," připomněl Janota.

Obstrukce jsou legitimní nástroj

Představitelé ODS následně uvedli, že sněmovní levice podle nich pohrdá právem a snaží se prostřednictvím své většiny prohlasovat vše, byť se to může být v rozporu s jednacím řádem.

Odmítli však, že by jejich vystupování v debatě bylo mělo obstrukční podtext. "I obstrukce může být legitimní parlamentní nástroj," připustil předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám