Hlavní obsah

Loňský rok byl pro letectví nejhorší v poválečné éře

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecké společnosti po celém světě nebudou na loňský rok vzpomínat v dobrém. Podle statistik Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA) aerolinky zažily loni nejhlubší propady v poválečné éře.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

„Pokud jde o poptávku, rok 2009 se zapíše do historie jako nejhorší rok leteckého průmyslu,“ citovala stanice BBC šéfa asociace Giovanniho Bisignaniho.

Podle oproti roku 2008 přeprava cestujících klesla loni o 3,5 procenta, nákladní doprava si pak pohoršila dokonce o 10,1 procenta. Nutné je však zdůraznit, že například v prosinci letecká přeprava již vykázala růst o 1,6 procenta.

I letos to bude s létáním těžké

IATA mimo jiné upozorňuje, že i letošní rok bude pro letecké společnosti po celém světě těžký.

„To nejhorší je již za námi, zatím však není čas na oslavy,“ avizoval Bisignani. Ze statik mimo jiné vyplývá, že na krizi nejvíce doplatily africké společnosti, jimž ubylo meziročně 6,8 procenta pasažérů. Asijským a severoamerickým aerolinkám pak přišly o 5,8 procenta pasažérů, evropské společnosti o rovných pět procent.

Naopak se najdou i společnosti, které si polepšily. Například aerolinky operující v oblasti Středního východu vykázaly růst poptávky o 11,3 procenta, latinskoamerické firmy pak 0,3 procenta.

O obtížnosti podnikání v leteckém průmyslu v loňském roce svědčí i velké množství bankrotů. Kromě nízkonákladových SkyEurope skončily i třeba Flyglobespan. Vůbec největším krachem se pochlubily Japan Airlines, které budou za provozu restrukturalizovány. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám