Hlavní obsah

Holocaust je zlo, které se může znovu probudit, varoval Fischer

Holocaust podle premiéra Jana Fischera byl a je čisté zlo, které může být znovu probuzeno. Řekl to ve středu na shromáždění v Senátu ke Dni památky obětí holocaustu, který připomíná osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Od něj letos uplynulo 65 let.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

"Holocaust představuje čisté zlo, které se vzpírá pochopení a které se vzpírá uvěření, které však nade vší pochybnost existovalo. Ono zlo přebývá mezi námi a bohužel může být znovu probuzeno," varoval předseda vlády s tím, že vinu na holocaustu nesou i ti, kteří jen pasivně přihlíželi.

Podle Fischera proto nelze nechat bez trestu myšlenky, které plodí násilí. Holocaust rozmetal filozofii o neodporování násilí, o samospasitelnosti rozumu, prohlásil premiér.

Na shromáždění v Senátu se sešla zhruba stovka účastníků včetně zástupců romských organizací a židovských obcí.

Vražda jako průmyslové odvětví

"Holocaust nebyl brutální spontánní pogrom, holocaust byla vražda jako projekt, jako skvěle připravený plán. Holocaust byla vražda jako průmyslové odvětví, vražda jako administrativa, vražda jako jízdní řád. A předcházela jí perfektní registrace, evidence, soupis osob a majetku. A zrůdné bylo, že si ji židovské obce v Německu a v okupovaných územích musely organizovat samy," prohlásil Fischer.

Připomenul přitom svého otce, který byl deportován do nacistického koncetračního tábora v Osvětimi.

Den památky obětí holocaustu připomíná výročí osvobození tohoto tábora. V Česku, stejně jako ve většině států Evropské unie a dalších zemích, je připomínán od roku 2004.

Osvětim byla osvobozena před 65 lety, vzpomínkových akcí se tam kromě pamětníků, kteří z továrny na smrt vyvázli živí, účastní nejvyšší představitelé Polska - prezident Lech Kaczyński a premiér Donald Tusk, předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám