Hlavní obsah

Svoboda: Je-li Bém tak špatný horolezec jako primátor, ztratí se i v Beskydech

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda lidovců Cyril Svoboda svolal po nedělním televizním střetu s pražským primátorem Pavlem Bémem na pondělí tiskovou konferenci, na níž podal argumenty volající po demisi prvního muže Prahy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyril Svoboda, šéf KDU-ČSL

Článek

Svoboda připomněl "krajně nevýhodné" smlouvy magistrátu, z nichž má zisk někdo jiný a Praha pouze ztrátu. "Kdyby byl Bém tak špatný horolezec, jako je primátor, ztratil by se i v Beskydech," řekl na okraj Svoboda.

Ohradil se i proti primátorovu útoku v nedělním pořadu, kde Bém tvrdil, že Svoboda lže. „Je to zoufalým výkřikem toho, který už nemá vliv na chod pražské radnice,“ opřel se do primátora a zároveň šéfa pražské organizace ODS Svoboda s tím, že skutečnými hybateli jsou kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík a podnikatel Roman Janoušek, kterého Bém označuje za přítele.

Podle našeho názoru Pavel Bém už není dlouhodobě způsobilý vést magistrát, nejde jen o kauzu Opencard ale i o nevýhodné smlouvy s Veolií, Inchebou a o nevýhodný pronájem Paláce Škoda.

Podle Svobody stojí Bém za nevýhodnými smlouvami, jimiž magistrát prodal státní podnik Pražské vodárny a kanalizace. Projekt byl ztrátový i vzhledem k tomu, že netransparentní kroky připravily podnik o dotace z evropských fondů.

Tukan roku

Svoboda zkritizoval také pronájem Paláce Škoda pražskou radnicí. Podle něj bylo výběrové řízení šité namíru, protože podmínce stanovující, že budova nesmí být dále než 10 minut chůze od Mariánského Náměstí, nevyhovovala žádná jiná nemovitost. Bém navíc údajně lhal, když tvrdil, že Palác Škoda nebylo možné koupit. "Praha mohla koupit celý objekt za 1,2 miliardy,“ řekl šéf KDU-ČSL s tím, že za 20letý pronájem zaplatí magistrát přes čtyři miliardy.

Výše nájemného se podle odhadu lidovců rovná nejluxusnějším kancelářským budovám v metropoli. Jenže prostorám sídla magistrátu „chybí klimatizace a vzduchotechnika, linoleum na podlahách, parkování, okna a dveře pouze opraveny, jsou zde staré výtahy (páternoster), kvalita prostoru je spíše pod průměrem obvyklým na trhu nemovitostí v centru Prahy.“

"V tomto případě jde o soutěž Tukana roku, v rodině developerů se to označuje za nejlepší byznys od roku 1989,“ komentoval případ právní expert lidovců s tím, že Bémem avizovaný zisk 50 miliónů byl scestný, protože projekt vedl ke ztrátě. Žádná evropská radnice nesídlí v podnájmu, podotýkají lidovci.

Dost důvodů k demisi

Smlouva o pronájmu Pražského výstaviště firmě Incheba je podle Svobody také krajně nevýhodná a podezřele neprůhledná. Původní smlouva pracovala údajně s pronájmem na deset let za 60 miliónů ročně. Incheba nakonec měla objekt získat do podnájmu za 10 miliónů ročně po dobu 60 let. Praha však navíc do objektu každoročně investuje na 50 miliónů korun, dodal lidovecký předseda.

"Neříkám, že Pavel Bém porušil zákony, ale tvrdím, že jsou ty jeho smlouvy divné. Je to dosti dobrý důvod, aby odešel a aby rozkryl, co se tady děje, protože já na žádné další audity nevěřím. Platí to, že Pavel Bém prospěje sobě i Praze, když odejde. Dnes je den obrácení svatého Pavla, jeden Pavel prozřel, tak proč by nemohl i druhý,“ uzavřel kritický výčet Svoboda.

Co vadí Cyrilovi Svobodovi na smlouvě Prahy s Veolií?
Svoboda zrekapituloval kauzu nevýhodné smlouvy s firmou Veolia. Podle vládní koncepce si měla Praha nechat z privatizace Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) 34 procent akcií pro vlastní kontrolu. Magistrát však v roce 2002 prodal svůj kontrolní balík akcií bez výběrového řízení právě společnosti Veolia. Podle kritiků smlouvy by magistrát částku, kterou prodejem získal, vydělal do roku 2008 pouze tím, že by si akcie ponechal. Navíc by z toho měl další stamiliónové zisky, tvrdí Svoboda.Bém pak podle něj uzavřel ještě další smlouvu, která zavázala Prahu uzavřít s PVK rámcovou budoucí smlouvu o prodloužení práv firmy na provozování infrastrukturního majetku do roku 2028. Magistrát se tak ovšem odřízl od čerpání z evropských fondů na obnovu infrastruktury, protože podle názoru Evropské komise by se jednalo o dotace soukromé společnosti.Novou smlouvu s PVK pak uzavřel Bém v roce 2004 o prodloužení rámcové smlouvy do roku 2028. stalo se tak jen několik dnů před vstupem do EU, později už by ale dle Svobody byla smlouva v rozporu s evropským právem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám