Hlavní obsah

Bémovi při hádce o Opencard vytekly nervy, Svobodu obvinil ze lži

– Praha
Novinky,

Pražský primátor Pavel Bém se v neděli tvrdě v Otázkách Václava Moravce střetl s šéfem lidovců Cyrilem Svobodou kvůli projektu Opencard. Lidovci vyzvali už na konci roku, aby Bém odstoupil, ten to však odmítá. Audit, který tvrdil, že Opencard stála 888 miliónů, označil za lživý, což se ukázalo při kontrole faktur. Podle něj Opencard stála jen 730 miliónů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hosty diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce byli 24. ledna (zleva) předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, lídr pražské kandidátky KSČM Jiří Dolejš a pražský primátor Pavel Bém.

Článek

Když Svoboda uvedl, že Opencard stála 888 miliónů, Bém reagoval velmi podrážděně: „Cyrile, jestli jsi křesťan, alespoň trochu se snad řídíš desaterem. Nelžeš. Karta Pražana nestála 888 miliónů, je to lež, je to virtuální mystifikace. Audit přišel s prognózou, kolik nás bude karta Pražana stát do roku 2013. To nejsou reálné náklady.“

Bém pak vysvětlil, kolik stála Opencard do současnosti: „888 je virtuální realita, nebo lež, skutečné náklady jsou 720, 730 miliónů. Uvědomte si, že jsme nechali udělat audit uprostřed výstavby padesátipatrového domu, my jsme ve stavbě pátého patra a hodnotíme náklady základů. Ty musejí udržet všech padesát pater, aby byla Opencard platební kartou, aby s ní šlo jít do zoo, do divadla. Bude nabízet desítky dalších funkcí v bonusových programech.“

Podle Béma byl forenzní audit, který prozkoumal všechny faktury, plný chyb, a proto údaje, na nichž staví Svoboda, jsou nepravdivé.

Nevýhodná byla jen licence

Bém přiznal pouze jediné pochybení, že smlouva s firmou Haguess je nevýhodná. Podle něj se ale tato skutečnost změní, protože už je uzavřena s Haguess smlouva o smlouvě budoucí, kdy se licenční podmínky změní. Třetí audit sice zjistil, že licenční smlouva je nevhodná, současně ale, jak uvedl Bém: „Bylo provedeno 54 šetření u 54 veřejných zakázek, a nebylo zjištěno porušení zákona.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a Jiří Dolejš (KSČM) v pořadu Otázky Václava Moravce

Když namítal Svoboda, že In-karta Českých drah stála desetinu, asi sto miliónů korun, nechtěl ho Bém nenechal domluvit a Svoboda mu nakonec řekl: „Vím, že jsi s nervama na tom špatně, takže skáčeš do řeči.“ Třetí audit zpochybnil s tím, že všechny smlouvy byly uzavírány tak, aby byly v souladu se zákonem, ale nevýhodné.

Další nevýhodné smlouvy za deset miliard

Svoboda uvedl další případy pochybných smluv, které Prahu připravily nejméně o deset miliard korun. Jmenoval pronájem Paláce Škoda, smlouvu s Inchebou na Výstaviště a smlouvu o prodloužení smlouvy s dodavatelem vody Veolia.

Podle něj měla Praha koupit budovu za miliardu, kde by mohly být soustředěny úřady pod jednou střechou, a ne zaplatit na dlouhodobý pronájem čtyři miliardy, aniž by Praze cokoli patřilo. „To je sen každého developera,“ uvedl Svoboda. Distributor vody Veolia podle Svobody dostal prodlouženou smlouvu na 15 let a Praha přišla o miliardy z fondů Evropské unie. Kvůli teto smlouvě dokonce jedna občanská iniciativa podala trestní oznámení.

Bém zdůraznil, že Pražské vodovody a kanalizace byly za šest miliard privatizovány na základě rozhodnutí vlády z roku 1997 a získala je Veolia na patnáct let s patnáctiletou opcí. Nyní byla tato opce prodloužena.

Podle Béma je chybou, že vláda rozhodla, že na smlouvy uzavřené na delší dobu než do roku 2024 nelze čerpat peníze z evropských fondů, jak to dohodla s EU. Takže podle Béma je chyba na vládě, na ministru Bursíkovi. Bém se hájí, že se snaží, aby Praha získala peníze na rozšíření čistírny odpadních vod. Podle primátora by tak město mohlo získat 60 procent z desetimiliardového projektu. 

Reklama

Související články

Bémova náměstkyně Reedová odstoupila z funkce

Náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová (SNK ED) v úterý podle očekávání rezignovala na svou funkci v pražské radě. Svůj odchod zdůvodnila tím, že se jí...

Výběr článků

Načítám