Hlavní obsah

Partner Tálibánu je ochoten jednat o míru

Novinky, ČTK, aš, Radio France

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Plán afghánského prezidenta Hámida Karzáího dosáhnout „míru za každou cenu“ a domluvit se na společné vládě se vzbouřenci vedenými Tálibánem našel odezvu u jednoho z předních velitelů vzbouřenců. Gulbuddín Hekmatjár, který vede Islámskou stranu a bojuje po boku Tálibánu uvedl, že je připraven k dialogu s afghánskou vládou a s Američany, pokud ale zemi opustí zahraniční vojáci. Jeho požadavky ale jdou za Karzáího nabídku.

Článek

Mluvčí Hekmatjárovy Islámské strany (Hezbe islámí) Valihulláh v telefonátu z neznámého místa agentuře AFP sdělil, že Hekmatjár je připraven jednat se "všemi zainteresovanými osobami konfliktu".

"Chceme nezávislý a svobodný Afghánistán Jsme připraveni jednat s kýmkoli, kdo může přinést mír zemi. Souhlasíme, že jednání by se měli podílet všichni zúčastnění. Dveře jsou otevřené, ale Spojené státy nám sem zavlekly válku a my nemáme jinou možnost než bojovat za svou zemi," řekl Valihulláh. Dodal ale, že Hekmatjárovi bojovníci budou dál válčit s Američany.

Druhý mluvčí vůdce Islámské strany zdůraznil, že Hekmatjárovy podmínky zůstávají nezměněny. "Všechny zahraniční síly musejí bez podmínek opustit Afghánistán. Musí být vyhlášeno trvalé příměří. Všichni vězni musejí být osvobozeni. A vláda musí zajistit roční překlenovací období, během nějž budou připraveny volby, jichž se budou moci zúčastnit tálibové," řekl AFP Zubajr Sidikí.

Hamíd Karzáí chystá příští týden na konferenci v Londýně představit plán usmíření s ozbrojenci hnutí Tálibán postavený na ideji, že přestanou bojovat výměnou za peníze a práci.

Prezident opakovaně vyzýval bojovníky Tálibánu i Islámské strany, aby složili zbraně a zapojili se do obnovy země. Chce nabídnout vzbouřencům peníze a možnost začít nový život, pokud složí zbraně a postaví se na jeho stranu. Z nabídky ale byli vyloučeni bojovníci Tálibánu, kteří jsou zároveň členy Al-Káidy či nějaké jiné teroristické sítě.

Mír za každou cenu

Financovat tento plán by mělo pomoci mezinárodní společenství, dodal Karzáí, podle nějž už peněžní podporu slíbilo Japonsko.

USA, Velká Británie a další západní země původně nebyly tímto plánem příliš nadšeny, ale v poslední době mění názor, dodal afghánský prezident. Svůj plán označil za mír za každou cenu a zdůraznil, že problémem je, že bojovníci vzbouřenců dostávají více peněz než vládní vojáci

Hekmatjár byl premiérem země v letech 1992 až 1996. Nyní stojí na straně Tálibánu a ovládá východ a sever země.

Reklama

Výběr článků

Načítám