Hlavní obsah

Clintonová chce hnát Čínu k zodpovědnosti za útoky na internetu

– Washington

Americká ministryně zahraniční věcí Hillary Clintonová ve čtvrtek kritizovala Čínu za cenzuru internetu. Uvedla, že USA chtějí jednotný internet jako informační zdroj pro celé lidstvo. Odsoudila též jedince a státy podílející se na kybernetických útocích. Řekla, že by měli být pohnáni k odpovědnosti.

Článek

Vystoupení Clintonové bylo reakcí na údajný útok na vyhledávač Google v Číně. Společnost oznámila, že se hackeři snažili dostat do emailových účtů čínských aktivistů. Peking uvedl, že by jeho spor s Googlem neměl být spojován s čínsko-americkými vztahy.

Země nebo jedinci, kteří se podílejí na kybernetických útocích, by měli čelit následkům a mezinárodnímu odsouzení.
Hillary Clintonová

"Útok na všechny"

Clintonová varovala, že útok na národní sítě je v propojeném světě útokem na všechny. Lidé i vlády podle Clintonové musejí mít jistotu, že jejich sítě jsou bezpečné, a je proto podle ní posílit "globální kybernetickou bezpečnost".

Země nebo jedinci, kteří se podílejí na kybernetických útocích, by měly čelit následkům a mezinárodnímu odsouzení, řekla.

Kritizovala Čínu, ale například i Uzbekistán za to, že omezují svobodu projevu na internetu. Svět má teď podle Clintonové nejvíce prostředků pro šíření informací v historii. Technologie, které to umožňují, značila za "velké požehnání", ale řekla, že některé země jich zneužívají ke kontrole svých občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám