Hlavní obsah

Pákistán letos Američany v boji proti Tálibánu nepodpoří

Novinky, rei
Islámábád

Pákistánská armáda letos neplánuje žádnou novou ofenzivu proti povstalcům z hnutí Tálibán v kmenových oblastech u hranic s Afghánistánem. Stanici BBC to ve čtvrtek řekl armádní mluvčí Athar Abbás. Prohlášení učinil v den návštěvy ministra obrany USA Roberta Gatese v Islámábádu. USA od pákistánské vlády žádají razantnější postup proti rebelům.

Článek

Abbás řekl, že nadměrně zatížená armáda žádnou novou frontu v příštích 12 měsících otevírat nebude. „Samozřejmě, že budeme pokračovat v dosavadních operacích ve Vazíristánu a Svátu,“ doplnil.

BBC výrok vyhodnotila jako jasné odmítnutí požadavků Spojených států. Washington chce, aby pákistánská armáda rozšířila své akce proti povstalcům útočících ze sousedního Afghánistánu. Zmírnění tlaku na Tálibán v Pákistánu ohrožuje efektivitu spojeneckých akcí v Afghánistánu, protože se rebelové mají kam stáhnout, upozornila BBC.

Pákistánská armáda loni podnikla dva velké výpady proti Tálibánu. V dubnu uskutečnila ofenzivu v údolí Svát a v říjnu na území Jižního Vazíristánu. Rebelové odpověděli sérií sebevražedných útoků, které si vyžádaly stovky životů. Tálibán je však zároveň historicky úzce spojen s pákistánskou tajnou službou ISI, která stála u jeho zrodu.

Gatesova návštěva je jeho první od nástupu Baracka Obamy do Bílého domu před rokem. Kromě svého resortního protějšku Čaudrího Ahmeda Muktara se má setkat i s premiérem Júsufem Rázou Gíláním a prezidentem Ásifem Alím Zardárím. Hovořit se má i o náletech amerických bezpilotních strojů v kmenových oblastech, které Američané podnikají z afghánského území. Islámábádu se narušování výsostného vzdušného prostoru nelíbí.

Vztahy USA s Pákistánem, důležitým spojencem v oblasti po teroristických útocích ze září 2001, jsou chladné. Gates pro pákistánské noviny použil výraz deficit důvěry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám